Latice - Latinamerika i Centrum

-

Domstolar som tar upp kvinnomord – en strimma av hopp

Louisa Reynolds
Noticias Aliadas
LatiCes översättare: Margot Herbertsson

Guatemala. På grund av de många kvinnomorden i landet tar hand om mål angående genusrelaterat våld.

Domstolar som tar upp kvinnomord – en strimma av hoppDen 15e mars 2013, omkring klockan halv tio på förmiddagen lämnade Estéfani Julissa Estrada Neill sin lektion. Estéfani var en artonårig juridikstudent från Quetzaltenango på höglandet i väster. Hon klev in i en liten grön lastbil som stod parkerad mitt emot huvudentrén till campus, där en ung man väntade på henne. Det var sista gången som hennes vänner såg henne i livet.

Några timmar senare, omkring mitt på dagen, fann man Estradas kropp vid en grusväg som leder till grannsamhället Xecaracoj. Hon hade blivit strypt och hennes mobil och plånbok saknades.

Estradas studentkamrater, som framträdde som vittnen i fallet, bekräftade för polisens utredare att den person som Estrada försvann tillsammans med, var hennes fd pojkvän, Oscar Zacarias Ordóñez, 18 år gammal. Eftersom hennes föräldrar inte accepterade deras relation hade de träffats i hemlighet under ett år och även när deras förhållande var slut fortsatte de att ses sporadiskt. Estrada hade anförtrott sina vänner att hon var rädd att hon var gravid och att hennes expojkvän hade krävt att hon inte fick berätta det för någon.

Förteckningen över Estradas mobilsamtal lämnades över av operatören. Den visade att före sin död hade hon tagit emot flera samtal från en grannby till Olintepeque, där hennes tidigare pojkvän bodde.

Polisen undersökte Zacarias Ordóñez hem och hittade Estradas mobil och plånbok, samt ett skrämmande bevis: två foton av flickan som död i bilen. De hade tagits kl 10.52 den dag som hon återfanns.

De här bevisen och vittnesmålen låg till grund för anklagelserna mot Zacarías Ordóñez för mord – ett mord som hade sitt grund i offrets könstillhörighet – i en domstol specialiserad på våldsbrott mot kvinnor. Den 26 oktober dömdes han till fängelse i 50 år. Dessa våldsbrott mot kvinnor inträffar eftersom staten inte tar tillräckligt allvarligt på dem. Några specialister anser att kvinnomord bör ses som brott mot staten.

Skrämmande statistik

Estrada är en av de 758 kvinnor som mördats på ett våldsamt sätt under år 2013 i Guatemala, enligt det statliga kriminaltekniska institutet, INACIF. Det är en ökning med 7 procent i jämförelse med föregående år. I 21 procent av fallen ströps kvinnorna, så som skedde med Estrada, 69 procent blev skjutna, 9 procent knivskurna och i 1 procent av fallen var kroppen styckad.

Under de senaste fem åren har 3 577 kvinnor mördats i Guatemala. Det är det land i regionen so har flest kvinnomord enligt Centralamerikanska Rådet för kvinnliga ministrar (COMMCA) som är en sammanslutning inom det centralamerikanska integrationsorganet SICA (Sistema de la Integración Centroamericana).

Guatemala är ett av världens våldsammaste länder, där antalet mord uppgår till 48 av 100 000 invånare, vilket kan jämföras med medeltalet i Latinamerika som är 25 och med hela världen som är 9 per 100 000 invånare.

Rättegången mot Zacarias Ordóñez ägde rum i Domstolen för mord och andra våldsbrott mot kvinnor i Quetzaltenango, ett av de fem departement där man inrättat särskilda domstolar för genusrelaterade brott, sedan man antagit en lag mot kvinnomord 2008.

"Lagens främsta effekt är att den har synliggjort problemet med våld mot kvinnor och det faktum att kvinnomord förekommer, inte som mord vilket som helst, utan mord som beror på skillnaden i makt mellan könen. Det finns regler om mänskliga rättigheter som används för att stödja dessa grupper att kunna bli mer jämställda", förklarade Hilda Morales Trujollo, chef för avdelningen för samordning av Departementet för kvinnliga brottsoffer inom Åklagarmyndigheten till Noticias Aliadas.

Viktiga framsteg

År 2010 blev Guatemala det första landet i världen att skapa dessa särskilda domstolar och resultatet är glädjande. Enligt uppgifter från Centret för information, utveckling och statistik inom rättsväsendet (CIDEJ) resulterar rättegångar avseende mord och annat våld mot kvinnor i fällande domar i 10 procent av fallen i vanliga domstolar, medan motsvarande siffra i specialdomstolarna överstiger 30 procent.

"Resultatet beror på att personalen i dessa domstolar har genomgått en omfattande utbildning (i genusfrågor). Det handlar om ett tänkande för att bekämpa stereotyper om varför man uthärdar våld, till exempel att kvinnor tycker om att få stryk eller att det bara är fattiga kvinnor som drabbas" sade Morales.

De flesta domarna är kvinnor. Domstolarna har också tillgång till psykologer och socionomer. Det finns också barntillsyn medan kvinnorna avger sina vittnesmål, så att man inte ska utebli för att det inte finns någon som kan se efter barnen.

"Detta har bidragit till att offren kommer. Tidigare anmälde kvinnan brottet men kom inte till rättegången. Vi har lyckats stärka dem och fått dem att hålla ut under processen", förklarade domaren Ana Maria Rodriquez för Noticias Aliadas.

En annan nyhet är att domstolen för offret registrerar etnicitet, ålder och relation till förövaren, uppgifter som kan användas i statistik. Siffrorna visar att mer än 60 procent av förövarna, liksom Zacarias Ordóñez, är makar eller partners till offren.

Trots framstegen uttalade domaren i specialdomstolen i Guatemalas departement, Miriam Mendez att bristerna när det gäller användande av teknisk bevisning och det stora beroendet av vittnesmål fortsätter att vara ett problem. Angélica Valenzuela, som är chef för Centret för undersökningar, utbildning och stöd till kvinnor, CICAM, tillade att dessa domstolar ju inte heller finns i hela landet.

Som den bedrövliga statistiken visar: även om kvinnodomstolarna innebär en ljusning i kampen mot straffrihet, återstår ännu mycket att göra för att garantera rätten till liv och ett liv utan våld för kvinnorna i Guatemala.



Publicerad: april 2014

Flera artiklar av: Noticias Aliadas



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe