Latice - Latinamerika i Centrum

-

Sexuella trakasserier under undantagstillstånd i Guatemala

Karin Bender
Latinamerikagrupperna

Kvinnor från 12 samhällen av San Juan förkastar undantagstillståndet
Kvinnor från 12 samhällen av San Juan förkastar undantagstillståndet
Bild: Waqib´Kej

Guatemala. Det undantagstillstånd som skulle återställa ordningen och säkerheten i San Juan Sacatepéquez efter de våldsamma händelserna i slutet av september har istället haft motsatt verkan. Nu anmäler över femhundra kvinnor polis och militär för sexuella trakasserier.

San Juan Sacatepéquez i centrala Guatemala har länge varit ett problemfyllt område, mycket på grund av delade meningar kring cementföretaget Cementos Progresos bygge av fabrik och vägar i närheten samt närvaron av beväpnade grupper. Under flera år har konflikten mellan de som är för och emot bygget pågått och den 19 och 20 september kulminerade oroligheterna då elva personer dödades i strider som ännu inte klarats upp. Efter dessa våldsamma händelser utfärdade Guatemalas regering under president Otto Pérez Molina undantagstillstånd i San Juan Sacatepéquez, vilket innebär en ökad militär och polisiär närvaro samt ett tillfälligt upphävande av grundläggande rättigheter, så som mötesfrihet och organisationsfrihet. Polis och militär får också ökade befogenheter under undantagstillstånd, och behöver inte bevis för att göra gripanden, visiteringar eller genomsökningar av hus.

Rapporterat maktmissbruk och trakasserier

Under denna period av undantagstillstånd, som förlängts två gånger, har kvinnor från tolv samhällen rapporterat om maktmissbruk samt olika sexuella trakasserier från polis och militär. Kvinnorna känner sig inte säkra i sina egna hem och har enligt de 1 300 anmälningar som lämnats in blivit utsatta för våldtäktsförsök, glåpord, hot, stölder och andra trakasserier. På grund av rädslan för repression har många kvinnor inte gått till jobbet och således har deras ekonomiska situation också äventyrats under nuvarande undantagstillstånd. Fredagen den 24 oktober demonstrerade tusentals kvinnor i Guatemala City och krävde ett stopp på undantagstillståndet, att polis och militär ger sig av från området, att händelserna den 19 och 20 september utreds samt att anmälningarna tas på allvar. Kvinnorna, som många arbetar inom blomindustrin, protesterade även mot företaget Cementos Progreso under parollen "mitt hjärta är gjort av blommor, inte cement".

Krisåtgärder snarare regel än undantag



mitt hjärta är gjort av blommor, inte cement
Foto: Waqib´Kej

Det är inte första gången som president Otto Pérez Molina utfärdar undantagstillstånd i konfliktfyllda områden i Guatemala som en speciell krisåtgärd. Första gången han gjorde det var i Santa Cruz Barillas den 1 maj 2012, efter att protester mot vattenkraftverk lämnat en död och flera skadade. Vidare har samma undantagstillstånd utfärdats i Jalapa och Santa Rosa efter protester mot silvergruva i maj 2013. I samtliga fall har det handlat om invånare som protesterat mot olika typer av megaprojekt- som gruvor, vattenkraftverk, motorvägar och nu senast cementfabrik. Stora multinationella företag står bakom de olika megaprojekten som ofta saknar laglig grund, eftersom befolkningen i området inte rådfrågats innan projekten påbörjats, i enlighet med den internationella konventionen ILO 169 om ursprungsfolks rätt till mark och territorier. Kritiker menar att Pérez Molina utfärdat dessa undantagstillstånd för att skydda starka ekonomiska intressen och för att kriminalisera människorättsförsvarare och således underminera deras arbete och underlätta fortsatta utländska investeringar.



Publicerad: november 2014

Flera artiklar av: Latinamerikagrupperna



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe