Våld i relationer
LatiCes översättare: Susanna Berthelsen
Tillsammans med sin lärare Claudia Mauri, har eleverna som går tredje året i gymnasiet på skolan vid Calle Kay al 375, lektioner i sexualkunskap. I år var ämnet för seminarierna våld i parrelationer. Ett ämnesområde som är lika vanligt som det är förtiget.
Genom att blanda personliga historier med teknologi och massmedia, får ungdomarna själva möjligheten att närma sig sina osäkerheter och förmedla dem till sina jämlikar. enREDando var på skolan för att dela upplevelsen med ungdomarna och lära sig om våldsfria relationer.
Claudia Mauri arbetar sedan flera år tillbaka på gymnasieskolan nummer 409. Militant som få när det gäller genusfrågor, försöker hon inom dessa hårda utbildningsprogram, utan att lämna spår efter sig, inlemma teman som berör hela samhället, främst våld och sexualundervisning. Hon är lärare i biologi och, enligt henne själv, tillåter den inriktningen henne att närma sig dessa problem mycket mer.
"Varje år presenteras det på lärarkonferensen ämnen som man kommer att arbeta med under hela läsåret", berättar Claudia medan de sista eleverna lämnar salen. "I år var temat våld i parrelationer. Sedan i slutet av året gör vi en utställning med det som har kommit ut från de olika seminarier som har hållits under året".
"Vi uppmärksammar de dagliga fallen av relationsvåld, det våld män utövar på sina fruar och det våld som media också utövar när de behandlar kvinnor som objekt. Och i den här åldern börjar ungdomarna få sina första egna erfarenheter, därför tycker vi det är intressant att behandla det här temat i gymnasiet", berättar läraren för att koppla tillbaka till den aktuella situationen.
Men den viktigaste behållningen av detta arbete är att man inte bara framhäver det dåliga, själva våldet, utan att man också lär ut det goda. Man förklarar för dem vad det innebär att ha en bra partner, om respekten för den egna kroppen likaväl som respekten för den andres kropp, oavsett om man är kvinna eller man.
Bortom modellerna för hur ämnet ska läras ut, den skolplan som redan är fastställd i de rigida skollagarna, berättar Claudia att sexualundervisningen finns med som ett tvärvetenskapligt ämne. Hon har alltid undervisat i det. "Jag har alltid kunna finna tillräckligt med kryphål för att kunna inkorporera det i biologiämnet. Man kan undervisa i allt i vilket ämne som helst om man bara hittar ingången", förklarar pedagogen.
Men man kan inte låta bli att tänka på, eller att nämna huvudpersonerna i den här historian, det vill säga ungdomarna, eleverna. Under historiens gång har tonåringars roll i samhället alltid kritiserats. I vår tid beskylls de för att vara drogberoende, lata, förlorade, utan att man någonsin går djupare i analysen. Utan att man lyckas ge dem utrymme i den ritning där de själva spelar rollen som de viktigaste arkitekterna, de framtidsbyggare som kan förändra verkligheten. För det är i den åldern som man tror att allt är möjligt. Och denna är den tid där man, utan tvekan, lägger grunden för en vuxen framtid.
Jag frågar Claudia vad deras reaktion är på att möta ett så pass ovanligt innehåll som sexualundervisning i skolplanen. "Ungdomarnas reaktioner varierar mycket. En del känner igen sig i fallen, eller så berättar de om tidigare förhållanden, eller diskuterar familjeförhållanden. Vi märker utan tvekan att det är ett tema som berör dem".
Något som också utmärker sig är genusfrågorna, hur det kulturella arvet av manschauvinism sprider sig till alla delar av livet, att det är något man lär sig och som lärs ut nästan som språket självt. "Det håller på att långsamt förändras. Det kräver mycket men det går. Vi visar dem fallen, det som händer, statistiken och vi förklarar att våld är något man lär sig och som därför också går att förändra", lägger Claudia till.
Detta är ytterligare ett ämne som är väldigt intressant att behandla i dessa tider. "Många gånger finns det motstånd mot att se sin egen historia, se att i verkligheten så är det så föräldrarna relaterar till varandra och att det är så också de själva fungerar i sina relationer. Det gör ont men man måste erkänna det".
Claudia framhäver också institutionens villighet att acceptera och delta i projektet. "Sedan skolan bildades har den alltid haft den inställningen. När skollagen ändrades lade man till det som seminarier utanför den ordinarie skoltiden. Men man försökte alltid följa det. Mer än så, de frågar till och med vad vi ska göra nästa gång.
"Att läka såren" grundade sig på de seminarier som man hållit under hela året plus den specifika bibliografi som man använt sig av i detta fall och till slut en slututvärdering i form av en utställning. I år gjorde man flera olika saker. Varje klass hade en uppgift. Några gjorde skyltar, andra gjorde broschyrer och spel som t.ex. pussel. Resten uttryckte på hjärtformade kartongbitar sin egen tolkning av våldet i parrelationer. Formen har aldrig varit lämpligare än här när man vill visa vad det innebär att läka ett hjärta, ett hjärta som kan tillhöra vem som helst eller kanske dem själva.
Sedan, deltar hela skolan och medverkar i det slutarbete som treorna genomför. "Hos de yngsta årskurserna, kanske för att de aldrig har sett temat, märker jag att det finns ett ointresse, som en inställning att: vad är det meningen att det här ska säga mig", berättar Claudia. Men hon tillägger att de äldsta årskurserna, efter att de har gått igenom hela upplevelsen, har en helt annan syn på ämnet.
Användningen av ny teknologi
En annan nyckelaspekt i projektet är metoden som man använder för att närma ungdomarna ämnet. Förutom bokmaterialet till ämnet så använder också läraren sig mycket av teknologi. Det är, paradoxalt nog i dessa moderna tider där vi alla, och ungdomar framförallt, är helt omringade av dessa instrument och dagligen samlever med teknologin, en ovanlig undervisningsmetod i alla ämnen.
"Som när det gäller allt så finns det både bra och dålig användning av teknologin", menar Claudia. "Jag betonar framförallt massmedia, hur de framställer kvinnor. Hon framställs i extremer, antingen är hon ett objekt eller en hemmafru med barn. Man visar henne inte som kapabel att utföra ett intelligent arbete.
Och i arbetet med teknologin visar Claudia dem t.ex. en pedagogisk användning av internet. Att ta det på allvar och visa dem på riskerna som kan uppstå om nätet används på fel sätt. "Man måste också hjälpa dem att hitta de intressanta platserna och de positiva aspekterna, för idag finns allt man kan tänka sig på internet". "Ungdomarna intresserar sig mycket mer för ämnena, de närmar sig dem på ett annat sätt".
Utan tvekan är det så att denna övning lyckas ta ett så vanligt förekommande ämne som våld och blandade det med något som överstiger vår förmåga på det sätt som teknologin gör. Man lyckas skapa ett otroligt intresse hos ungdomarna för ämnen som är ofta förekommande i våra samhällen eftersom vi lever i ett samhälle som fortfarande upprätthåller en patriarkal syn på historien.
För att slutgiltigt framhäva denna uppfinning så valde läraren ett antal videor nedladdade från videoportalen YouTube till slututställningen. Alla visar på vikten av utbildning både från pedagogerna och från den egna familjen när det gäller dessa teman. Och samtidigt också samhällets ansvar i att förmedla ett icke-vålds perspektiv.
Det är väldigt svårt att ta sig ur de stereotyper och etiketter som samhället historiskt sett, och fortfarande varje dag, ålägger oss. Men det finns alltid en möjlighet, skulle Claudia säga, att kunna tänka och lära ut att en annan verklighet är möjlig, att våld och misshandel dödar kärleken. Att inte tänka att för att han är avundsjuk så betyder det att han älskar mig, att inte tro att kvinnans enda roll i livet är att vara ett sexobjekt, en mor, eller en mottagare av förolämpningar och våld från andra.
Både våld och icke-våld är något som lärs ut. Något man lär sig. Genom att förmedla kärlek kommer vi att lyckas att lämna dessa ämnen bakom oss, att lägga dem till handlingarna och på så vis uppnå en bättre värld. Utan våld och med respekt för olikheter.
En digital version av arbetet
Om du är intresserad av detta arbete och vill veta mer så inbjuder vi dig att läsa den blogg om sexualitet som eleverna och lärarna vid gymnasieskolan nummer 409 har satt ihop: www.tallersexualidad409.blogspot.com.
Flera artiklar av: enREDando