Kampen mot könsbaserade våldet, det gemensamma kravet i Latinamerika
Desinformémosnos
LatiCes översättare: Stella Moreno
Foto: César Martínez López
Inte bara i Mexiko utan i hela Latinamerika intog kvinnorna gatorna för att protestera mot de höga våldsnivåerna den 25e november. Kvinnomord var ämnet i de flesta av banderoller som sågs i protesterna, förutom den gröna halsduken för en säker, fri och fri abort.
I flera länder sympatiserade demonstranter också med förtryckta inhemska kvinnor i Bolivia och viftade med Wiphala-flaggan, en symbol för den plurinationella staten Bolivia.
I Argentinas var deltagarna oroliga för kriser i andra sydamerikanska länder, till exempel Bolivia, Chile och Colombia. Dessutom begärde de en högre budget för att bekämpa genusvåld och legalisering av avbrott av graviditet. "Vi ber att den valda presidenten (Alberto Fernández) uppföljer det han har lovat: avkriminalisera och legalisera abort" citerade tidningen El País feministen Nina Brugo som var en del av protesterna i Buenos Aires.
I Argentina enligt "Feminicide Observatory Adriana Marisel Zambrano" finns det en feminicid var 32: e timme.
I Chile var kvinnors protester en del av de stora mobiliseringar mot regeringens president Sebastián Piñera, som har gungat landet sedan oktober. Deltagarna uppmärksammade det förtryck som utövas mot oppositions. De viktigaste kvinnogrupper som 8M Coordinadora Feminista som ingår i Unidad Social som sammanför cirka 200 fackföreningar och civil organisationer som har krävt en generalstrejk på tisdag.
I sociala medier spreds viral, deltagandet av kollektivet "Las Tesis" framför flera regeringsbyggnader i Santiago.
"Patriarkatet är en domare som bedömer att vi ska vara födda" sjöng kvinnorna med ögonbindel i en koreografi som heter "En våldtäktsman på din väg. Våldtäktsman är du. Och felet var inte mitt, inte heller var jag var eller hur jag klädde mig", fortsatte de och pekade på en fiktiv person framför dem, under folkets applåder.
I Peru intog kvinnorna gatorna under helgen för att kräva en högre budget för att bekämpa könsbaserade våld. I Colombia följde protesterna demonstrationer kring "nationella strejken" för fredsavtalen och mot president Ivan Duque. De fördömde också mordet på kvinnliga människorättsförsvarare. Enligt Colombia Feminicide Observatory har 339 kvinnor mördats mellan i landet mellan januari och juli 2019.
I Guatemala hölls en kväll till minne av offren för kvinnomord i detta land, som har en av de högsta andelen kvinnomorden i regionen. Deltagarna placerade kors och foton och tände ljus, några av dem bildade siffran "571", som enligt organisationens register är antalet dödade kvinnor i landet 2019, hittills. Det var också en minnestund för offren i branden på ungdomshemmet "Hogar Seguro" den 8 mars 2017, där 41 flickor dog och 15 skadades allvarligt.
Detta statliga ungdomshem för flickor, pojkar och ungdomar som utsatts för våld, försummelse och övergrepp, hade rapporterats före incidenten, i sin tur för fysiska och sexuella övergrepp. Myndigheterna reagerade dock inte. När ungdomarna gjorde uppror den 7 mars 2017 var några låsta i ett sovrum, vilket innebar att de inte kunde räddas i tid när branden inträffade. En process inleddes mot fem tilltalade i ärendet, i februari 2019, men hittills är det inte klar.
I Nicaragua påminde demonstranter om politiska fångar i Ortega-regeringen. Sedan den 14 november har en grupp mödrar varit i hungerstrejk i en Masaya-kyrka. De kräver att deras fängslade barn sedan 2018 repressionsvågen släpps.
Människorätts grupp Iniciativa Mesoamericana de Defensoras de los Derechos Humanos rapporterade att polisen i Nicaragua omgav organisationen "Corriente Feminista” kontoret så att kvinnor inte fick ta sin protest på gatan. De uppmanade den Nicaraguanska regeringen att sluta "skrämma feministiska kamrater." Hundratals kvinnor intog gatorna i El Salvador och Honduras för att protestera mot det könsbaserade våldet.
Enligt Observationsorganet för jämställdhet i Latinamerika och Karibien (OIG) från Ekonomiska kommissionen för Latinamerika och Karibien (ECLAC) dödades minst 3 529 kvinnor av könsbaseradevåld i 25 länder i Latinamerika och Karibien året 2018
Fyra av de fem högsta antalet kvinnomord registrerades i El Salvador, Honduras, Guatemala och i Dominikanska republiken. Till dem läggs Bolivia, vars frekvens på 2,3 kvinnomorden per 100 000 kvinnor under 2018 var den tredje högsta i Latinamerika och den högsta i Sydamerika.
Ursprungligen publicerad i CIMAC
Tweet |
Flera artiklar om: Genus