Latice - Latinamerika i Centrum

-

Sökandet efter "det verkliga jaget": kampen mot machokulturen i Mexiko City

Desinformémosnos
LatiCes översättare: Jessica Martebo

Akta! Machismen dödar
Bildtext: Akta! Machismen dödar

På en lugn, dold gata mitt i Roma Sur, centrum av Mexiko City, ligger kontorslokalerna till organisationen GENDES, förkortning för genus och utveckling.

Sedan den grundades 2009, har de nu främjat jämställdhet mellan könen i Mexiko och kämpat mot machokulturen och de negativa maskulina egenskaperna i snart ett årtionde.

Enheten utför sitt uppdrag genom forskning och aktivism och genom att skapa utrymme för reflektion och ingripanden. Bland annat organiserar de gruppklasser för män baserade på en modell av 'Utbildningscentra för att utrota maskulint familjevåld'.

Männen sätter sig i en cirkel och två gruppledare guidar de genom en serie reflektionsövningar som är utformade för att hjälpa dem komma i kontakt med sitt "sanna jag".

Förra året fick jag möjligheten att assistera och observera en av de här klasserna, som de kallar "(be)arbetande män", för att göra en kortfilm om projektet för openDemocracy 50.50.

"Jag lovar att lyssna på och acceptera min partners åsikter" och "Jag lovar at skapa en sund omgivning för mig själv och andra" är två av de 12 löften som deltagarna repeterar varje klass för att upprätthålla goda relationer.

Männen sätter sig i en cirkel och två ledare, Guillermo Mendoza Rivera och Rubén Guzmán López, guidar de genom en serie reflektionsövningar som är utformade för att hjälpa de komma i kontakt med sitt "sanna jag", eller "verkliga jag".

En man säger att han är 37 år och att detta är andra gången han medverkar i klassen. "Mina våldshandlingar har varit riktade mot min svärmor och min son. Mot min son har det handlat om fysiskt och verbalt våld, mot min svärmor har det varit verbalt", erkänner han.

Männen presenterar sig en efter en och erkänner den typ av våld – fysiskt, sexuellt, emotionellt, finansiellt eller verbalt – som de kan ha begått denna veckan och ifall de har övat på "reträtt" eller inte – vilket är en "kompass av hopp" under en timme för att förebygga våldet.

Andra halvan av den två timmar långa klassen centrerar kring en specifik våldshandling som begåtts av en av deltagarna. Resten, ledda av Rubén, hjälper mannen att bryta med beteendet och att reda ut hur och varför det blev våldsamt.

Beskrivningen som Rubén gav mig för denna delen av klassen var att det är som att bryta ner ett manus i scener för att filma en film. Genom att stoppa åtgärden i flera av dem funderar männen på hur de hade kunnat agerat annorlunda.

I klassen som jag deltog i sa en man som hade slagit sin dotter att det var för att hon inte hade lydigt hans order. Det var efter en spändfylld eftermiddag där de hade väntat på ett samtal från hennes mamma som de inte hade pratat med på flera månader.

Männen reflekterade och diskuterade problemet med sociala normer som gör det möjligt för dem att ta rollen som straffande fäder när deras barn "inte lyder" dem.

Vincente Mendoza är 26 år och går till GENDES varje vecka. En kompis berättade om stället för honom. Han säger att han är här för att ta ansvar för sitt våldsamma beteende mot sin mamma och sin partner.

Han berättade för mig att: "Vi utövar alla våld på ett eller annat sätt. Att identifiera det, erkänna det och arbeta emot det, ja, jag tror att det gör oss till bättre människor och ger upphov till ett bättre samhälle.

Målet är att utrota alla "våldsamma handlingar mot kvinnor".

"Det är viktigt att vi som män arbetar med det här, särskilt i ett samhälle som det mexikanska, där machokulturen är rotad från vaggan".

Mauro Vargas Uría, en av grundarna till GENDES, säger att det är orättvist att kvinnor möts av barriärer i Mexiko på grund av ett visst maskulint mentalt tillstånd: machokulturen. Han säger att målet är att utrota alla "våldsamma beteenden och handlingar mot kvinnor".

Jag bad Mendoza att definiera machokulturen. Han kallade den "en slöja som förblindar oss… som ger [män] superkrafter som inte existerar i verkligheten och som – till skillnad från andra superkrafter – är mycket negativa".

"Långt ifrån att vara konstruktiv", säger han, kan machismen "förstöra andra människors liv. Detta är vad machismen gör: den placerar dig i en position av makt och auktoritet… det spelar ingen roll vad som kan hända med andra människors liv, du bryr dig inte".

Att vara man i Mexiko, säger Mendoza, innebär privilegier men också ansvar: "att inte gråta, att inte visa känslor och att vara försörjare. Dessa ansvarsområden leder dig till att begränsa dig själv i utövandet av att vara och de härdar dig och gör dig kall emot andra människor".

Rubén, som har varit gruppledare på GENDES sen organisationens första klasser, säger att kampen mot machokulturen "är en process som varar hela livet" och att män borde "analysera sina våldshandlingar konstant".

Det vi möter, berättar han, är "en mycket stark kultur". "Våldet finns överallt, i media, i religionen, i skolorna, på jobbet, överallt. Det är väldigt etablerat".



Publicerad: juni 2018

Flera artiklar om: Genus



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr. 802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe