Latice - Latinamerika i Centrum

-

Religiös fanatism kräver offer

Comunicaciones Aliadas
LatiCes översättare: Ulla Petre

Nicaragua. Den 28 februari avled Vilma Trujillo García, 25 år gammal och mamma till två barn, till följd av de brännskador som hon åsamkats efter att ha kastats i elden i syfte att "rena" henne från de "demoner" som påstods ha henne i sitt våld.

Diakonissan Esneyda del Socorro Orozco, från kyrkan Visión Celestial de las Asambleas de Dios i El Cortezal, i kommunen Rosita i la Región Autónoma del Caribe Norte (Norra Karibienkustens autonoma region), berättar att "i enlighet med en gudomlig uppenbarelse skulle ett bål anordnas på kyrkans gård för att rena offret genom eld". Detta skedde den 22 februari.

Enligt polisen i Nicaragua hade prästen Juan Gregorio Rocha Romero anklagat Trujillo för att vara "besatt av djävulen" och därefter, tillsammans med fyra andra personer, hållit fast henne till händer och fötter och kastat henne i elden.

Trujillo fördes till Antonio Lenín Fonseca-sjukhuset i Managua, men kunde inte räddas. Sjukhuschefen Luis Moreno berättade att man "gjort allt som kunnat göras i fråga om vård, utrustning, mediciner m.m., men med tredje gradens brännskador över 80% av kroppen var utgången given".

Trujillos make, Reynaldo Peralta Rodríguez, som befann sig på annan ort, berättade för pressen att offret "hållits inlåst under åtta dagar av församlingsmedlemmarna medan de samlat brasved i syfte att bränna henne. De drog henne mot elden och knuffade sedan in henne naken". Enligt uppgift hade Trujillo blivit våldtagen och Rochas syfte var att på detta sätt dölja det sexuella övergreppet.

Rocha och hans medbrottslingar, inklusive diakonissan Orozco, häktades och åtalades för försök till mord. Rocha försvarade sig med att Trujillo fallit in i elden "när djävulen lämnade hennes kropp" och att han inte hade knuffat henne.

Omänsklig handling

Pablo Cuevas, juridiskt ombud för den icke-statliga Comisión Permanente de Derechos Humanos (Stående kommissionen för mänskliga rättigheter) krävde att myndigheterna måste "tillämpa lagen i sin strängaste form mot personerna som begått detta brott, i syfte att skapa ett prejudikat för att förhindra liknande brottsliga handlingar".

El Movimiento Autónomo de Mujeres (MAM, Kvinnors självständighetsrörelse) menar att det inträffade är en följd av fanatism och kvinnohat, som uppstår på platser i landets avlägsna delar, där det råder otrygghet och utanförskap.

Juanita Jiménez, ledare för MAM, säger att "oavsett religion finns det inget som ursäktar en sådan grym handling som den brända kvinnan utsatts för genom att brännas på bålet, där flera personer genom religiös påverkan gjorts delaktiga". Hon menar att det finns ett uppsåt till kvinnomord, "eftersom det hela syftat till att åstadkomma skada".

"Det faktum att Trujillo antas ha blivit våldtagen, visar hur utsatta kvinnorna är där de bor, i sina hem" tillägger hon.

Enligt kvinnoorganisationen Katolska kvinnor för bestämmanderätt utfördes 49 kvinnomord i Nicaragua under år 2016.

Rafael Arista, representant i Nicaragua för las Asambleas de Dios, Guds församlingar, en av de mest konservativa och största evangeliska pingstorganisationerna i världen, påpekar att "vi har ingen organiserad församling på den aktuella platsen, detta handlar om ett dåd som genomförts av icke-religiösa personer," med tillägget "att bränna en människa i religionens namn hör inte samman med bibeln utan är en barbarisk handling. Den ska bedömas av behöriga myndigheter, som har att tillämpa lagen i fråga om detta omänskliga dåd som Asambleas de Dios tar avstånd ifrån".

Den evangeliska kyrkan i Nicaragua har haft en betydande tillväxt under de senaste tiotalen år. Enligt Centro de Investigaciones Pew (Pew forskningscenter), med säte i Washington DC, bekänner sig 40% av Nicaraguas befolkning till den evangeliska protestantismen och 50% till katolicismen.



Publicerad: april 2017

Flera artiklar av: Comunicaciones Aliadas



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe