Sexuell tortyr är praxis
Comunicaciones Aliadas
LatiCes översättare: Margot Herbetsson
Mexiko. Statstjänstemän utsätter kvinnor för sexuell tortyr för att få dem att erkänna brott som de inte har begått eller för att straffa dem för social aktivism.
Foto: Orsetta Bellani: Kvinnor som
utsatts för sexuell tortyr beskriver sina
erfarenheter i kampanjen "Bryt
tystnaden, låt oss tillsammans stå upp
mot sexuell tortyr"
I gryningen den sjunde augusti 2012, anhölls Claudia Medina Tamariz, försäljare av naturprodukter, i sitt hem i Veracruz hamn, av en grupp från den mexikanska marinen. Hon torterades med elektricitet och kvävningsförsök, man dränkte henne med vatten och stoppade fingrar i hennes vagina. När de hotade att skada hennes barn, erkände hon ett brott som hon inte begått: tillhörighet till narkotikakartellen Jalisco Nueva Generación.
Medina Tamaroz satt fängslad i 23 dagar och släpptes mot borgen den 26 december. Hon anklagades inför domstol för organiserad brottslighet, för att handlat med varor av olagligt ursprung, med flera brott. Enligt den statliga nationella kommissionen för mänskliga rättigheter (Comisión Nacional de Derechos Humanos, CNDH) finns bevis för de allvarliga människorättsbrott som begåtts mot kvinnan, som utsattes för psykisk, fysisk och sexuell tortyr. Dock har ingen av dem som utförde tortyren blivit lagförd.
Den 30 september förra året överlämnade Amnesty International en petition med nästan 350 000 underskrifter från olika länder till republikens justitiekansler (Procuradura General de la Republica, PGR). I petitionen krävdes en "omedelbar, opartisk och uttömmande utredning angående de anklagelser om tortyr som lagts fram av Claudia Medina Tamariz", och hennes fall analyseras nu av en instans inom FN.
"Sexuell tortyr är något som kan utövas mot män och kvinnor, och när det gäller kvinnor innehåller det alltid ett kvinnoförakt: vad man säger, att man tar på kvinnornas intima kroppsdelar och därmed handlar enligt det könsrollstänkande som är så inrotat hos poliser och militärer" förklarar Araceli Olivos Portugal, advokat vid Centret för Mänskliga Rättigheter Miguel Agustín Pro Juárez (Centro Prodh) för Noticias aliadas. "Sexualiseringen av tortyr mot kvinnor innebär också att man kallar dem horor och hyndor och envisas med att de gillar detta, att detta är deras roll".
De skyldiga går fria
Enligt Centro Prodh saknar några delstater, bland andra delstaten Mexiko, information om antalet anklagelser mot statligt anställda, som kommit in från kvinnor under de senaste fem åren. Delstaterna Campeche, Hidalgo, Durango, Jalisco, Morelos och Nuevo León meddelar att de inte har några sådana fall. Stephanie Erin Brewer, Centro Prodhs advokat, påpekar att detta inte betyder att det saknas problem, utan tvärtom får det henne att fråga sig under vilka förhållanden som kvinnorna i dessa delstater lever.
I delstaterna Aguascalientes, Oaxaca, Sinaloa, Veracruz och Zacatecas har anmälningar från kvinnor registrerats. Antalet från år 2010 till mitten av år 2014 uppgick till 112 och ingen har lett till fällande dom.
Emellertid har några internationella organisationer analyserat tortyranklagelserna och i några fall avgett utlåtanden. Till exempel har den Interamerikanska Domstolen för Mänskliga Rättigheter (CorteIDH) uttalade sig angående fallen med Inés Fernández Ortega och Valentina Rosendo Cantú, att de torterades av militärer år 2002 och Den Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (CIDH) gav ut en grundlig information om fallet med de två systrarna González Pérez, som blev offer för sexuell tortyr i Chiapas 1994.
Vidare har man väckt talan om fallet med kvinnorna som framfört anklagelser om sexuell tortyr i samband med en polisaktion i San Salvador Atenco i delstaten Mexiko. Denna ägde rum den tredje och fjärde maj 2006. Under förevändningen att uppehålla ordningen under sociala protester av en grupp blomsterförsäljare, trängde polisstyrkor in i byn. Resultatet blev två döda ungdomar och mer än 200 godtyckligt arresterade av vilka 47 var kvinnor.
"Jag kan försäkra er, att när jag satt fängslad torterades alla kvinnor" berättade Medina Tamariz i samband med en kampanj "Bryt tystnaden, låt oss tillsammans stå upp mot sexuell tortyr", vilken genomfördes den 24 november förra året, i Centro Prodhs faciliteter, i staden Mexiko.
Fallet San Salvador Atenco
De sjutton kvinnor som tagit initiativ till kampanjen menar att det finns ett mönster i hur kvinnor på grund av sitt kön behandlas av dem som ingår i säkerhetsstyrkorna. Våldet och tortyren kan utföras för att fabricera bevis i kriget mot narkotikahandeln – såsom i fallen Medina Tamariz, Veronica Razo Casales, Belinda Garza Melo och Miriam Isaura López Vargas, som tvingats att erkänna brott som de inte begått – eller för att straffa social aktivism, som var fallet med de kvinnor som fängslades i San Salvador Atenco och som torterades sexuellt av poliser under transporten till häktet.
Kampanjen "Bryt tystnaden, låt oss tillsammans stå upp mot sexuell tortyr", initierades den femte maj förra året av de elva kvinnor, som överlevt den sexuella tortyren i San Salvador Atenco, för att sprida opinion om deras fall och även om andra fall av sexuell tortyr.
"Med denna kampanj vill vi förmedla till andra kvinnor, den solidaritet som vi erfor från många håll", förklarar Italia Mendez, en av de kvinnor som har anklagat den mexikanska staten för den sexuella tortyren i San Salvador Atenco 2006, till Noticias Aliadas. "Vårt mål är att visa att den sexuella tortyren är en statlig strategi, inte isolerade händelser utan en del av det strukturella våldet mot kvinnor. Vi skulle ha kunnat vara anonyma, men bestämde oss för att inte vara det; vi bär på våldtäktens stigma, genom att vår sexualitet exponerats offentligt och vi tänker att genom att visa våra ansikten, skärper vi vår kamp och stärker våra kroppar och det hjälper oss att övervinna rädslan".
Flera artiklar av: Comunicaciones Aliadas