Bruket av orden
El Quinto Patio
LatiCes översättare: Ulla Petre Cañadas
Orden har makt, liksom det grymma moraliserandet i samhällen som kännetecknas av förakt för människor som lever i en värld präglad av fattigdom, utanförskap och rasism.
En av de smärtsammaste upplevelser jag haft var när man på TV visade de fasansfulla bilderna av 41 flickors brända kroppar på ett statligt ägt skyddat boende för minderåriga i Guatemala. Jag tänker på de personer som upplevde detta på nära håll, de poliser och anställda som stod utanför det eldhärjade rummet och som, kanske på order av ledningen, inte låste upp dörrarna. Jag tänker på de som bär det yttersta ansvaret för dessa våldsamma och orättfärdiga dödsfall, och frågar mig om dessa människor kan sova gott om natten eller se sina barn i ögonen med lugn blick och gott samvete.
Datumet för det kriminella våldsdådet mot dessa flickor kunde inte varit mer symboliskt. Det var den 8 mars 2017, på den Internationella Kvinnodagen, som de miste sina liv på ett sätt som snarare påminde om inkvisitionen än om ett nutida samhälle som utger sig för att vara demokratiskt, till synes solidariskt och med ett styrelseskick reglerat av lagar. Alltsedan händelsen har det publicerats otaliga artiklar, kommentarer, åsikter och teorier för att förklara det som inte går att förklara och rättfärdiga en händelse, vars följdverkningar kunnat äventyra hela statsapparaten.
Under de första dagarna föll några huvuden och med det följde en allt mer utbredd tystnad. I ett slags orkestrerat fördömande, färgat av rasism, förvandlades brottet till en refräng, där de döda flickorna själva gjordes ansvariga för sitt fördärv. I myndigheterna uttalanden, i sociala medier och till med i de etablerade medierna anklagades flickorna för att ha varit störda, gängmedlemmar, upproriska, drogberoende och prostituerade. Inte ens efter att utredningarna börjat avslöja de brott som hade begåtts mot dem av tidigare hemlighållna nätverk av trafficking har de fått någon regelrätt upprättelse som oskyldiga offer för en pervers apparat, vars tentakler fortsätter att slingra sig fast runt samhällsstrukturer som tycks omöjliga att komma åt.
Orden har makt, liksom det grymma moraliserandet i samhällen som kännetecknas av förakt för människor som lever i en värld präglad av fattigdom, utanförskap och rasism. Uttalanden som grundar sig på den egna övertygelsen om vad som är rätt och sant kan ge bränsle åt stereotypa uppfattningar som formats under många generationer och som betraktas som en kulturform att bevara. Flickorna hos Hogar Seguro Virgen de la Asunción mördades på det mest orättfärdiga och smärtsamma sätt man kan föreställa sig, men de hade redan tidigare varit marginaliserade under lång tid: redan från det att de trädde in i denna fientliga värld nekades de möjligheten att utbilda sig, att utveckla sina egna förmågor i en anpassad miljö, och framför allt en lycklig barndom, något som varje barn har rätt till.
För att rentvå offren från den smutskastning som de blev föremål för i början efter branden räcker det inte med det senfärdiga försök som gjorts, att offentligt försöka reda ut varför de minderåriga flickorna hade förts till detta ställe av misshandel och utnyttjande. Det krävs fler ord och bättre initiativ, till exempel ett formellt uttalande och en förklaring från de kretsar som utfärdade de order som ledde till att flickorna låstes in. Det krävs förebyggande åtgärder, för att undvika nya brott mot alla de många oskyldiga offer som finns kvar på de statliga boendena. Det krävs att medborgarna begär en reformering av systemet för skyddstillsyn av barn. Det krävs slutligen, att ord och handlingar grundar sig på ett verkligt känt samvete.
-------------------
Orden har makt och när de missbrukas kan de åsamka lika svåra skador som det skarpaste svärdet.
elquintopatio@gmail.com
@carvasar
Flera artiklar av: Carolina Vázquez Araya