Latice - Latinamerika i Centrum

-

Lidande och framsteg... för det maskulina könet

Marcela Valente
Artemisa noticias
LatiCe översättare: Maria Björklund

Tvingade av kvinnornas utveckling blir latinamerikanska män mer och mer involverade i sina barns uppfostran. Men de har fortfarande svårt att ta på sig en mer jämställd roll vad gäller hushållsarbete och de dras fortfarande med kravet att vara de huvudsakliga ekonomiska försörjarna.


Lidande och framsteg... för det maskulina könet
Bild: Amelia Bock

"Det finns en överlägsen förebild som begär av männen att de ska ha ekonomisk framgång, vara starka, uppvisa rationell intelligens, ha makt och ha en heterosexuell sexualitet", sa Hugo Huberman till IPS som är en argentinsk socialpsykolog och samordnare av seminarium om maskulinitet i olika länder i Latinamerika.

"Denna djupt inrotade kulturella stereotyp är en riskfaktor för männens fysiska och psykiska hälsa eftersom den innebär fastlåsning och en sköld över känslorna" poängterade han. Men just nu finns ingen mansrörelse besluten att genomföra förändringar som det på sin tid fanns för kvinnorna.

"Man säger fortfarande att en man som gråter är en "fjolla" och vara manlig är att vara stark" påminde han oss om. Denna ännu så levande begäran omvandlas till en lägre förväntad livslängd för dem. Enligt uppgifter från FN lever männen i snitt 5 år kortare tid än kvinnorna i denna region.

Man förväntar sig att de ska vara mer risktagande och då kör de berusade, utför mer utsatta arbeten som att klättra upp i byggnadsställningar utan hjälm", uppgav han. På grund av detta beteende råkar de ut för många olyckor, hjärtinfarkter, depressioner och sexuella problem, som Huberman fastställde som "den överlägsna förebildens pris".

En studie gjord av forskare på Boston College som publicerades i år avslöjade att det i USA pågår en "tyst revolution" i många medelklasshem där män kämpar för ett större utrymme i sina hem, där kvinnorna för länge sedan är insatta i arbetsområdet.

Såsom kvinnorna under de senaste 30 åren har vunnit mark utanför hemmen, börjar männen leta efter arbeten med mer flexibla arbetstider och de blir mer och mer involverade i sina barns uppfostran och hushållsarbete, avslöjade "Den nya pappan", ett arbete gjort i den amerikanska staden.

Likväl försvinner inte rollen att vara de som tjänar det dagliga brödet. Det är fortfarande en del i den nya identiteten för männen i en familj. Mönstret är liknande det som har observerats i medelklassområden i latinamerikanska länder, enligt en studie som publicerades i Argentina i juli.

Den regionala studien "Fäder idag, män förr?" fastslog att även om det finns en större integration av männen i hushållsarbetet och i barnuppfostran är det långt ifrån en ny världsbild.

"Det finns små förändringar, inte så tysta eftersom man ser många män på marknader och i skolorna, men det är heller ingen revolution", jämförde sociologen Liliana Findling från Instituto de Investigaciones Gino Germani (Institutet för utredningar Gino Germani), som tillsammans med ett forskningsteam är medförfattare till studien.

Studien, som baseras på ett tjugotal intervjuer med fäder mellan 30 och 40 år i medelklassområden i Buenos Aires, kom fram till att män idag fäster stor vikt vid faderskapet, men att orättvisorna i hemmen består. Männen är mindre involverade än kvinnorna i hushållet och de drar fortfarande lasset att vara försörjarna.

Vanligtvis, sa Findling, så "njuter" de nya fäderna "av faderskapet" och de "hjälper till" med hushållsarbetet, medan kvinnorna fortsätter att ha det största ansvaret för barnuppfostran och städningen.

"Jag känner att jag gör mycket, men hon känner att det jag gör inte räcker till. Det är säkert så att det inte är tillräckligt, men för en man är det mycket", erkänner Álvaro i studien. Han är 33 år och har en fru som arbetar och två barn.

Martín Marotta dröjde med beslutet att ha en fast relation tills han blev tillsammans med en kvinna med universitetsexamen, båda med en säker karriär. Nu, vid 40, har de två barn, en på två år och en nyfödd.

Den här grafiske designern berättade för IPS att han under sina unga år tillfredsställde sin reslust och att roa sig, sedan koncentrerade han sig på sin utveckling på det professionella planet och nu är han inriktad på att byta blöjor och andra hushållsgöromål.

"Med Internet kan jag jobba på distans utan att vara begränsad av arbetstid eller fasta arbetsdagar och det tillåter mig att vara mycket hemma, hämta och lämna min son i skolan, äta och leka med honom", säger han med hänvisning till den äldste av barnen.

Likväl, enligt Findlings undersökning, är det inte någon som helt och hållet slipper undan det traditionella ansvaret att vara det ekonomiska stödet, en biprodukt av den överlägsna förebilden, även om frun arbetar och har en bra inkomst.

"Rollen som den försörjande fadern visar sig vara av central betydelse i tankarna hos de intervjuade. Detta kulturella påbud, djupt inrotat, visar sig som ett ofrånkomligt krav bland de intervjuade männen", säger studien.

En kvinna på 42 år, som nyligen återgått till arbetslivet efter att ha varit ansvarig för hemmet och uteslutande varit mamma, klagade i ett informellt samtal med IPS på att hennes man tyckte att hon med de pengar hon nu hade börjat tjäna skulle bidra till hyran.

"Nu när jag har pengar vill jag köpa saker till mig själv, till hemmet och presenter till barnen. Jag vill inte använda dem till hyra, och om hans pengar inte räcker till så får han väl arbeta mer", protesterade hon, även om hon var nöjd med att hennes man hjälpte till mer med städning och matlagning. Enligt Huberman visar detta att dessa förändringar mot en större jämställdhet mellan könen inte ännu är så djupa. "Även om männen blir mer och mer involverade, gör de det inte för att de önskar en förändring utan som ett krav i samlevnaden."

"Det existerar en förändring beträffande den auktoritära och onåbara fadersbilden från förr. Mycket fler män byter blöjor, men jag tror att det är för att de inte har något annat val än att anpassa sig till de förändringar som kvinnorna genomförde", underrättade han om.

I en sådan vanlig scen, sa han, finns det "små frön" där man strävar efter att bryta med stereotyper, men för tillfället är det bara sidoskott från den överlägsna förebilden och inte en äkta önskan om förändring som den som för flera decennier sedan drev fram kvinnorna.



Publicerad: november 2010

Flera artiklar av: Artemisa noticias



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe