Latice - Latinamerika i Centrum

-

Ett sandkorn i ett hav av orättvisa

Alejandra Waigandt
Artemisa Noticias
LatiCes översättare: Lillemor Andersson

Äktenskap mellan personer av samma kön skulle kunna legaliseras i år och de tvetydiga situationer som homosexuella personer berättar om i denna artikel skulle lämnas bakom oss.


Äktenskap mellan personer av samma kön
Bild: EFE, en demostration i Argentina

LGTB-federationen (Lesbiska, Gay, Transsexuella, Bisexuella) deltar aktivt i denna lagstiftande strategi och driver tillsammans med INADI (Det nationella institutet mot diskriminering, främlingsfientlighet och rasism) på domstolarna. Under de närmaste månaderna kommer ett ökat stöd för homosexuella äktenskap.

Debatten om äktenskap mellan personer av samma kön blossade upp igen i Argentina genom bröllopet mellan Alex Freyre och José María di Bello i Ushuaia den 28 december. Det var det första gayparet i Latinamerika som fick rätt att gifta sig. Marcos Peralta, 33, lärare i modern dans och boende i Rosario, sade att fallet avslöjar att "vissa personer lever som andraklassens medborgare, utan tillgång till de förmåner som det innebär att vara en medborgare med rättigheter, även att betala skatt och samtycka till att man anser oss vara medborgare med rättigheter.

Freyre och di Bello lyckades uppnå den så rosade rättsliga jämlikheten rörande borgerlig vigsel, på grund av ett domstolsbeslut från domare Gabriella Seijas i Buenos Aires, som beviljade bröllopet mellan de två. De fick också stöd från Eldslandets guvernör Fabiana Ríos som beordrade att domslutet skulle följas, sedan en grupp katolska advokater lyckats förhindra att vigseln, som var planerad till den 1 december, genomfördes i Buenos Aires.

Marcos Peralta lever för egen del med sin partner, men har inte tillgång till de sociala, ekonomiska och juridiska fördelar som finns för borgerligt gifta heterosexuella par. "Förra året blev min partner sjuk och då jag är lärare på grundskolan, kunde jag inte vara hemma för att vårda honom", mindes dansaren, som också nämnde andra rättigheter som bör säkras genom ett äktenskapligt förbund. "Jag har sett att när en av parterna i ett homoäktenskap avlider, så kommer den dödes familj för att hämta den fast egendomen. Vi borde ha ömsesidig arvsrätt. Å andra sidan har vi homosexuella lärare inte kunnat komma in på de bostadsplaner som föreslås i år av den socialistiska styrelsen i Hermes Binner. Den typen av förmåner är bara för heterosexuella par", anmärkte han.

Ignacio Rojo, en arkitekt på 32 år, har en fast partner enligt vad han försäkrade, och när han avslöjade sin civila status på en hälsovårdscentral i Entre Rios, dit han kommit för att ge blod till en allvarligt sjuk (farmakologisk coma) släkting, "blev han avvisad på grund av den förutfattade meningen att han tillhörde en riskgrupp. Precis som denna fördom, existerar lagar och påbud som är reaktionära, diskriminerande, diktatoriska och förnedrande i fråga om rätten att vara annorlunda inom de individuella rättigheterna". De har fastslagits i artikel 172 i civillagen, vilken enbart tillåter äktenskap mellan en man och en kvinna.

Domaren Gabriela Seijas domstolsbeslut påvisade just det författningsstridiga mellan denna bestämmelse och den nationella författningen samt de internationella fördrag som undertecknats av Argentina. Dessa lagar står över normer av lägre dignitet, i detta fall civillagen, och fastställer tydligt rätten till icke-diskriminering. Det finns omkring 100 par, 30 bosatta i staden Buenos Aires och 70 i resten av landet som också sökte stöd i författningen för att kunna ingå äktenskap.

De sökande vägleds av Instituto Nacional Contra La Discriminación la Xenofobia y El Racismo, INADI (Det nationella institutet mot diskriminering, främlingsfientlighet och rasism) medan den rättsliga kampens strategi drivs av La Federación Argentina de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales, LGTB, (den argentinska federationen för lesbiska, gays, transsexuella och bisexuella). Federationens ordförande Maria Rachid deklarerade att: "Vi är säkra på att ett antal domare kommer att fälla gynnsamma utslag under de kommande månaderna. Vi tror att inför de katolska advokaternas reaktion och den befängda försiktighetsåtgärden som förhindrade bröllopet mellan Alex och José María i staden Buenos Aires, kommer domarna att fälla mer avgörande utslag". Med detta scenario deklarerade Buenos Aires styrelse under ledning av Mauricio Macri, att man inte kommer att överklaga sådana utslag.

"Det finns en mängd andra stödresurser som vi förbereder. Det tar tid eftersom de hjälpsökande inriktar sina krav på olika aspekter. Det finns personer med barn där behovet av stöd riktar sig mot skydd av familjen eller personer som samlever med utländska medborgare och hjälpbehovet är inriktat mot att garantera medborgarskap", förklarade Rachid, som tillsammans med sin partner Claudia Castro gick till domstol 2007 och vars ärende för närvarande befinner sig under utredning i Högsta Domstolen. "Enligt vad ledamöter i Högsta Domstolen meddelat oss, kommer man i februari att uttala sig om vi par av samma kön har rätt att gifta oss", meddelade ordföranden.

För en ny lagstiftning

Den argentinska federationen LGTB arbetar också på det juridiska planet. Flertalet av de initiativ om homosexuella som ligger hos nationalkongressen har stöd i denna organisation. Den juridiska aktiviteten startar i mars genom öppnandet av de ordinarie sessionerna och deputeradekammaren borde diskutera möjligheten att likställa äktenskap mellan heterosexuella och personer av samma kön. Detta i enlighet med det åtagande som de stora partierna, inklusive Frente para la Victoria som stöder regeringen, har tagit på sig efter den eskalering i media som omgav föreningen mellan Alex Freyre och José María di Bello.

Aktivister från federationen upprätthåller kontakter med politiska rådgivare från de olika lagstiftande blocken och detta tema drivs av de styrande skikten som är i majoritet i parlamentet. "Kirchnerismen kommer att presentera ett projekt baserat på ett initiativ som INADI drivit på. Det är ett av de första projekt som de styrande skikten kommer att presentera. Det finns andra sektorer som involverades förra året, Socialistpartiet PS, Encuentro Popular y Social (Folkliga och sociala mötet), Coalición Cívica, CC (Medborgarkoalitionen) och Unión Cívica Radical, UCR (Radikala medborgarunionen), vilka vi tror ska lyckas uppnå godkännande i deputeradekammaren i mars eller april", förklarade María Rachid.

Det existerar redan två projekt som lägger fram förslag till modifiering av artikel 172 och liknande skrivningar i civilrätten, med syfte att tillåta äktenskapsförbund mellan personer av samma kön. Ett förslag har drivits fram av Silvia Augburger från Socialistpartiet och det andra av Vilma Ibarra från Encuentro Popular y Social. Det gjordes ett försök att behandla dessa initiativ i kommissionerna för Legislación General y de Familia, Mujer y Niñez (den allmänna lagstiftningen rörande familjer, kvinnor och barn) i november förra året, men man kom inte fram till något yttrande beroende på frånvaron av det regeringsstödjande Frente para la Victoria.

I detta sammanhang klargjorde oppositionsledare som Elisa Carrió och Felipe Solá att den civila förbundsformen borde ersätta äktenskap och därigenom lämna denna institution till det rent religiösa planet. En aspekt som skulle kunna hejda diskussionen.

De inblandade

Män i olika åldrar som inte tillhör organisationer som arbetar aktivt med denna fråga, tillfrågades om rätten till gay-äktenskap. Samtliga var överens om att det är ett sätt att uppnå juridisk likställdhet och en möjlighet att integreras i samhället på mer jämlika villkor.

Daniel 45 år, hävdar att staten har skyldighet att tillerkänna homosexuella par "samma rättigheter som finns för äktenskap mellan personer av olika kön". Eduardo 44, förklarar att "han förespråkar lika rättigheter för alla". Svaren från de äldre är korthuggna och mer skeptiska i jämförelse med de yngres som är mer entusiastiska.

Franco 25 år, påpekar att debatten om homosexuella äktenskap "är ett inslag i den politiska dragkampen, vissa är angelägna om att upprätta nya normer och andra är motståndare, vilket ger upphov till denna typ av debatt. Jag tycker att det är en viktig fråga som borde behandlas mer seriöst". Juan Manuel, också 25 år, anser att "kulturellt sett befinner vi oss mer i tredje världen än vad vi verkligen tänker oss. Jag tror att det skulle vara ett sandkorn i ett stort hav av orättvisa. Det är värt besväret. Det är nödvändigt att homosexuella par bygger upp sin identitet på sitt eget sätt, utan att försöka extrapolera de heterosexuella parens former och värden. Det är främst ett sätt att generera egna värden och långsiktiga, mer sunda modeller". Ignacio 21 år, tror att giftermål mellan män och mellan kvinnor "redan borde vara tillåtna med tanke på de ekonomiska och sociala fördelarna, till exempel pensionerna. Det är också ett steg till mot adoption. Det finns många barn som inte har vare sig far eller mor. Jag tror inte att det skulle vara sämre att ha två fäder eller två mödrar".

Mario 35 år, förklarar att "lagen som den nu är borde kunna modifieras, så att den tillåter personer av samma kön att ingå äktenskap och ha tillgång till samma rättigheter som heterosexuella äktenskap. Jag kände inte till att man skulle behandla temat inom lagstiftningen i år, särskilt eftersom det funnits många löften tidigare, utan att något hänt. Likafullt tror jag att homosexuella par borde ha rättigheter inom hälso- och sjukvård, arv, gemensam egendom och framför allt måste det äktenskapliga förbundet vara legalt i hela landet".



Publicerad: mars 2010

Flera artiklar av: Artemisa Noticias



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe