Latice - Latinamerika i Centrum

-

Städer utan våld

Ileana Alamilla
Alai-Amlatina
LatiCes översättare: Laila Saleh

Guatemala. Vår dröm är att samexistera i ett land där misären och fattigdomen är ett minne blott; säg inte att det alltid kommer att finnas fattiga och rika, det utlåtandet känner vi redan till, men att ojämlikheten åtminstone inte skapar död och undernäring, med det nöjer vi oss.

Vi har också längtat efter att gå och leva utan rädsla för faran, känna att de som färdas tillsammans med oss, framför eller bakom, är vänliga personer som inte kommer att försöka skada oss. Vad fridfullt det vore om det i våra städer inte fanns angripare i hemmen och på gatorna. Så mycket frid och glädje städerna skulle inneha utan kvinnomisshandel!

Den utopin håller man på att experimentera med i ett program, med tanke på vårt våldsamma lands egenskaper, som skulle kunna vara flaggskeppet för UN Women som syftar till att stärka aktivt medborgarskap bland kvinnor i utövandet av deras rättigheter, men speciellt till att avskaffa våldet för att kunna leva under normala förhållanden.

När personer känner sig delaktiga i samhället och har möjlighet att omvandla sig till förändringens agenter, så väcks kapacitet och egenskaper som är inslumrade. Kvinnor som är offer för sexuellt våld hjälper sina grannar att främja åtgärder för samhället, speciellt när naturfenomen inträffar. Vissa, med efterverkningar från icke berättade historier, fortsätter att eftersträva en dröm och uppmuntrar andra att gå med i kooperativ, i kommittéer, i möten med grannarna, för att bidra till säkerheten. Historier om kvinnors produktiva och solidariska liv som har bestämt sig för att uppnå sin dröm och som håller på att bidra till erövringen av de bitar av säkra utrymmen, här, i vårt land, där våldet har herravälde.

Det har redan blivit sagt av Michelle Bachelet, verkställande direktören för ONU Mujeres (Kvinnor) och sekreterare av Förenta Nationerna: "Kvinnornas styrka, kvinnornas uthållighet och kvinnornas visdom är den mest outnyttjade resursen hos mänskligheten. Utmaningen ligger i att visa hur denna resurs kan användas på ett effektivt sätt som gynnar allt och alla".

Det är den här månaden det finns som mest information, publikationer, program och tillvägagångssätt i relation till våldet mot kvinnor. Så bra! Men detta är inte ett ämne för konjunktur. Att avsluta detta drama är en kollektiv, daglig, varaktig och systematisk uppgift. Varje person gör skillnad och staten har en viktig roll att spela i politiken, lagstiftning, tillämpning av rättvisa, åtaganden, budgetering och handling, eftersom endast diskurser inte bryter våldsspiralen.

I den här kampen finns det plats för alla. Det världsomfattande projektet Hombres comprometidos (män med åtaganden) för att sätta stopp för våldet mot kvinnor, är en del av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moons kampanj, för att främja deltagande bland männen i utrotandet av machovåldet.

Huvudmålet är att deltagarna skickar meddelanden som fördömer våldet mot kvinnor och bidrar till att denaturera det, utifrån de områden där de dagligen fungerar.

Gonzalo Romero, från Guatemalas landslag i fotboll och ordförande i la Asociación de Futbolistas de Guatemala (Föreningen för fotbollsspelare i Guatemala); Alfonso Sierra, ledare för programmet Hoy no es Miércoles (Det är inte onsdag idag) från Canal 1850; Juan Luis Font, från Canal Antigua och el Periódico; och Roberto Alejos, ordförande för republikens kongress, är några av de som accepterat att gå samman i detta ädla korståg mot våldet, utlyst av FN-systemet. Gratulationer!



Publicerad: december 2011

Flera artiklar av: Alai-Amlatina



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe