Latice - Latinamerika i Centrum

-

Tvångssterilisering av shipibakvinnor har påvisats

Servindi
LatiCes översättare: Julia Gabriel

Nilda Rojas hör till Shipibafolket
Nilda Rojas hör till Shipibafolket.
Foto: La República.

- Nya upptäckter som sprids av lokala nyhetsmedier avslöjar hur shipibakvinnor steriliserades i samband med att de återhämtade sig från kejsarsnitt.

Det är mindre än en vecka sen som det blev känt att åtal kommer att väckas i det fall med 2070 tvångssteriliseringar som åklagarmyndigheten just nu utreder. Hela tiden framkommer nya vittnesmål från kvinnor som steriliserats utan sitt medgivande.

Tidningen La República sprider shipibakvinnornas vittnesmål där de berättar om hur de befann sig på Hospital Amazónico i Pucallpa för att föda och hur de efter sitt kejsarsnitt fick genomgå en operation där båda äggledarna klipptes av, detta utan att de gett sitt medgivande till steriliseringen.

Dessa och andra fall av tvångssterilisering ägde rum åren 1996 till 2000, under ex-president Alberto Fujimoris regeringstid.

Shipibakvinnorna berättar

"Jag lades in på Hospital Amazónico för ett kejsarsnitt och de passade på att sterilisera mig mot min vilja. Där, i samma rum där jag hade fött min dotter Ruth Sánchez Zumaeta, klippte de av mina äggledare. Jag skrev aldrig under något papper på att de skulle sterilisera mig. Först efter steriliseringen, fyra dagar senare, informerade de mig om att de hade steriliserat mig för att jag inte skulle få fler barn", minns Lucía Zumaeta.

Adilia Ahuanari å sin sida berättar: "Jag födde mitt barn och dagen efter, vid niotiden på morgonen, steriliserade de mig. Sjuksköterskorna sa att de måste sterilisera mig eftersom jag redan hade så många barn, och inte skulle ha råd att försörja dem. När jag låg där i sängen sa jag att jag inte ville, men doktorn sa till mig att han var tvungen att sterilisera mig eftersom jag redan var där i salen, och mitt namn fanns redan på listan över kvinnor som skulle steriliseras".

"Jag skrev aldrig på någon blankett innan steriliseringen. Efter operationen fick de mig att skriva på ett papper som jag aldrig läste, för jag kan inte spanska, bara shipibo. De sa bara till mig att skriva under och än idag vet jag inte vad det stod på det där pappret. Det var på spanska, ingen förklarade för mig vad jag skrev under på, sjuksköterskan sa bara till mig att skriva under", fortsätter Adilia.

Nilda Rojas Martínez berättelse är snarlik: "De gjorde ett kejsarsnitt på mig kl sex på kvällen och samtidigt steriliserade de mig. Bara så där. Det var en sjuksköterska som berättade det för mig. Min man undrade varför jag hade låtit sterilisera mig, för andra kvinnor som gjort det dör ju eller blir mycket sjuka. Innan steriliseringen kände jag mig frisk, efteråt kunde jag inte gå så mycket för det gjorde ont. Så är det fortfarande".

Nya bevis

Dessa (och många andra kvinnors) vittnesmål har ifrågasatts och ifrågasätts fortfarande, framförallt av Fujimoris anhängare och av sjukvårdspersonal som var verksamma under perioden i fråga, och som nekar till att ha tillämpat ett statligt tvångssteriliseringssprogram.

Tidningen La República fick emellertid, utöver vittnesmålen, tillgång till sjukhusets journaler och har offentliggjort dokument som bekräftar att dessa kvinnor lades in på Hospital Amazónico för att föda, medan det saknas registrerade medgivande för sterilisering.

Men dessa vittnesmål är inga enstaka fall. La República har talat med ytterligare 15 shipibakvinnor som har uttryckt hur de också steriliserades mot sin vilja på samma sjukhus. Över dessa kvinnor har det inte ens upprättats några journaler.

Fallets upplösning är nära förestående

Mellan år 1996 och 2000 sterliserades över 300 000 kvinnor och 16 000 män, som ett led i ett statligt familjeplaneringsprogram lett av Alberto Fujimoris regering.

Åklagare Marcelita Gutiérrez ansvarar för fallet med de 2074 kvinnor som har anmält att de steriliserats mot sin vilja och står just i färd att väcka åtal. Över 20 år har gått och ännu har inga av de ansvariga ställts till svar. Åtalet väcktes formellt den 4 juli.



Publicerad: juli 2016

Flera artiklar av: Servindi



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe