Argentina: Ursprungsfolk lägger beslag på Plaza de Mayo
Prensa Indígena
LatiCes översättare: Lillemor Andersson
Demonstranterna som representerar Argentinas 30 ursprungsfolk, satte här punkt för en resa på åtta dagar och nära 2 000 km som inleddes i de tre ursprungsregionerna i nordväst, nordost och sydost.
I sina protester kräver de att fäderneärvda landområden ska återlämnas och en utbildningsreform. Staden Buenos Aires styresmän är vana vid att se alla sorts rörelser och demonstrationer passera på gatorna och stoppa trafiken. Men den marsch som paralyserade Buenos Aires centrum denna torsdag, förvånade fler än en.
Hundratals representanter för ursprungsfolk, vissa klädda i traditionella dräkter, tågade genom några av stadens huvudgator för att nå det mytomspunna torget Plaza de Mayo, säte för landets regering. Det var ursprungsfolkens första massdemonstration på decennier.
Demonstranterna som representerar Argentinas 30 ursprungsfolk, satte här punkt för en resa på åtta dagar och nära 2 000 km som inleddes i de tre ursprungsregionerna i nordväst, nordost och sydost. Det viktigaste kravet från den så kallade "Marcha Nacional de los Pueblos Originarios" (Ursprungsbefolkningarnas nationella marsch) är återlämnandet av fäderneärvda landområden.
Ursprungsfolkens ledare sade till BBC Mundo att många av dessa landområden nu ligger i händerna på soyaproducenter. Ett annat krav som togs upp av många av de närvarande i marschen, är en pedagogisk reform.
Vi vill att utbildningen ska vara mångkulturell, att man i skolorna ska undervisas på modersmål som quechua och aymara. Vi vill lära oss våra språk. Varför lära sig engelska eller franska?" sade Fabiola Suárez från Aymarasamhället Jujuy i norra Argentina.
Bicentenario (Tvåhundraårsjubileet).- Trots orättvisorna har staten inte den politiska viljan att lösa ursprungsfolkens situation. Men talar om att Argentina är ett förbundsland, republikanskt och representativt, men hela denna tid har ursprungsfolken varit utestängda.
Israel Alegre, från samhället Toba de Argentina - Datumet för att genomföra demonstrationen är inte en slump. Detta veckoslut börjar firandet av 200 års självständighet och den första nationella regeringen, den 25 maj 1810, i Argentina. Men ursprungsfolken har ingen anledning att fira självständigheten/för ursprungsfolken är självständigheten inget att fira.
Det öppna Rådet utropade den första friheten och oavhängigheten, men frihet för vilka?", sade Israel Alegre från samhället Toba till BBC Mundo. Han hade marscherat från provinsen Formosa i nordöst. "Vi har kommit hit för att kräva en skälig historisk gottgörelse", påtalade Norberto Zorrilla vid hans sida.
Männen påminde om de många massakrer som deras folk utstått, inklusive den så kallade Campaña del Desierto (Ökenkampanjen), som från 1870 utplånade och satte stopp för ursprungsfolkens oberoende i stora delar av det argentinska territoriet.
Trots orättvisorna, visar staten ingen politisk vilja att lösa urbefolkningens situation. Man talar om att Argentina är ett federalt land, republikanskt och representativt, men hela denna tid har ursprungsfolken varit utestängda", påtalar Alegre.
Den argentinska presidenten Cristina Fernández de Kirchner tidigarelade mötet med ledarna för demonstrationen, vilka kommer att överlämna en petition. Men räknar med att presidenten kommer att göra ett uttalande på fredag, som ska kunna gynna ursprungsfolken.
Ser escuchados (Att höras). - Många av de närvarande argumenterar för en "multinationell stat" liknande den som införts i Bolivia av Evo Morales, som är av aymarahärkomst. Norberto Zorrilla försäkrade att marschens syfte var att "kräva en rättvis historisk gottgörelse".
I det avseendet, hävdar ledarna för demonstrationen, är målet inte att "göra motstånd" mot myndigheterna, utan att bli införlivade och hörda i landets beslutsfattande. Men medan 60 % av befolkningen i Bolivia tillhör inhemska etniska grupper, uppnår de nätt och jämt 1,5 % av befolkningen i Argentina. Detta enligt den senaste folkräkningen av ursprungsbefolkningarna år 2004-2005.
Ursprungsfolksorganisationerna försäkrar att det faktiska antalet är närmare 4 %. Men sanningen är att ursprungsfolksrörelsen i Argentina är splittrad, något som enligt analytikerna har undergrävt dess politiska makt. De som stödde mobiliseringen denna torsdag var olika fackföreningar, vänsterpolitiska organisationer och "piqueteros" rörelser, som man kallar de sociala organisationer som kräver arbetstillfällen.
Under tiden behandlas ursprungsfolksfrågor under dessa dagar också i kongressen, som diskuterar en rad förslag som syftar till att utvidga ursprungsfolkens rättigheter.
Flera artiklar av: Prensa Indígena