Latice - Latinamerika i Centrum

-

Ursprungsbefolkning som blivit vräkta till förmån för vattenkraftverk väntar på ersättning

Marcela Belchior
Prensa indígena
LatiCes översättare: Marie Björlin

Panama (Adital) De har väntat i 45 år på skadeersättning. Den interamerikanska komissionen för mänskliga rättigheter (La Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CIDH)) anmäler brott begågna av staten Panama mot 21 ursprungssamhällen, som efter bygget av vattenkraftsprojektet år 1969 fick se sina landområden översvämmade.

Hittills har man begärt rättelse för rätten till kollektiv egendom, rätten till ägandebevis, legalisering och skydd av land, samt rättvis och jämlik kompensation till de vräkta byarna.

Anmälan handlar om att Panamas regering inte har uppfyllt sin skyldighet att tillhandahålla byarna Kuna de Madungandí och Emberá de Bayano ett korrekt och effektivt förfarande, gällande tillgång till fäderneärvda landområden. Dessutom förekom flera intrång från utomstående på ursprungsbefolkningens landområden och naturresurser, vilket man nu kräver att regeringen svarar för.

CIDH markerar att assimilationspolitiken är diskriminerande och att man inte arbetar förebyggande för att minska invasionen av bosättare.

Interamerikanska Kommissionen rekommenderar staten att snarast möjligt bli klar med processen för avgränsning och markering av byarnas egna landområden, samt erbjuda en rättvis ersättning och ny bosättning som stämmer överens med befolkningens seder och bruk.

Dessutom anser de att Panamas regering bör genomföra nödvändiga åtgärder för att skydda sitt land och folk, och garantera deras fysiska och kulturella överlevnad, utveckling och kontinuitet av deras världsbild.

"För att de ska kunna fortsätta att leva enligt deras traditionella levnadssätt och behålla sin kulturella identitet, sociala struktur, ekonomiska system, vanor, distinkta traditioner och rättssystem" motiverar kommissionen.

Fallet skickades till den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter (la Corte Interamericana de Derechos Humanos (CorteIDH)), med huvudkontor i Costa Rica, där det nu bedöms.

Den politiska ledaren av Madungandí, Benjamín García, deklarerade inför Panamas regerings domare att man aldrig konsulterade byarna på deras egna språk och att man inte heller gav information gällande vattenkraftprojektet innan det påbörjades.

"Det är mycket smärtsamt. Vi förlorade något heligt, eftersom landet är vår moder och hon ger oss allt vi behöver för att överleva dagligen. Vi förlorade våra naturresurser och det spirituella värdet av våra kyrkogårdar", sa García på det språk som talas i byn Kuna, med hjälp av en tolk.

García, ursprungsbefolkningens ledare och 69 år gammal, menade på att de landområden som staten erbjudit som ersättning inte är lika fertila för att odla de frukträd och medicinplantor som man använde sig av i byn.

Han sa dessutom att staten inte uppfyllde den garanti som ska skydda deras landområden, hälso- och sjukvård, utbildning och boende.

Héctor Huertas, juridisk representant för ursprungssamhällena och medlem av Folkets center för juridisk assistans i Panama (Centro de Asistencia Legal Popular de Panamá), säger sig vänta på att samhällena ska få rätt att få information om eventuella projekt i deras landområden i god tid innan de planerar att genomföras.

Han försvarar också ursprungsbefolkningens rätt att delta i ersättningsprocesser för kollektiva beslut och proportionell kompensation.

Regeringen svarar: "De fick definitivt ersättning. Men nu, efter 40 år, kommer de och säger att de inte var nöjda", säger Panamas juridiska representant, Rosario Granda, till pressen.

Enligt henne kommer regeringen att driva på lagar för ursprungsbefolkningens rättigheter och de skulle ha gett konstitutionellt skydd för avgränsning av reservat för ursprungsbefolkningen, vars landområden idag täcker 51 % av Panama.



Publicerad: april 2014

Flera artiklar av: Prensa indígena



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe