Sjukvårdssystemet diskriminerar ursprungsbefolkning
Noticias Aliadas
LatiCes översättare: Isabelle Axelsson
Guatemala. María Natalia Soc är utmattad. Klockan är tio på kvällen och hon ska fortfarande arbeta hela natten. Hon befinner sig vid sängkanten hos en ung kvinna som just har börjat få värkar.
Foto: ASECSA
Ursprungsbefolkning och garífunas
försvarar tillsammans sin rätt att prak-
tisera traditionell medicin.
De senaste 24 åren har Soc jobbat som barnmorska i El Durazno, det centrala departamentet i Guatemala där majoriteten av befolkningen tillhör maya poqomchí. Enligt officiella siffror deltar inhemska barnmorskor som Soc vid mellan 40 och 50 procent av födslarna i Guatemala.
"Förra året var jag med vid en födsel som kom upp och ner. Med tricken som en barnmorska kan lyckades jag vända barnet rätt. Se le pone un lazo [al vientre de la mujer] para que se dé la vuelta", relata Soc.
Hugo Icú Perén, direktör vid Föreningen för gemensamma hälso- och sjukvårdstjänster (ASECSA) och författaren till studien "Räddning av den mayanska medicinen och incidenser för dess sociala och politiska erkännande. Fallstudie Guatemala", förklarar att den mayanska medicinen har ett nära samband med andlighet. Sjukdom ses som en obalans och hälsa uppfattas som en balans mellan olika energikällor och mellan människan och naturen, precis som resten av kosmos.
Enligt mayaperspektivet är därför läkningsprocessen mer än att bara uppnå fysiskt välbefinnande, det innebär även att återställa harmonen mellan den sjuke och resten av samhället, med hela sin naturliga miljö.
Inhemska terapeuter - barnmorskor som Soc, healers eller shamaner, hueseros och sobadores (massageterapeuter) - brukar hitta sin "gåva" eller "uppgift" genom att bota med hjälp av drömmar och förmågor överförs från en generation till en annan.
De diagnostiska metoder som används av mayahealers inkluderar observation av symptomen, att fråga patienten hur den mår, palpation och drömtydning. Symptomen har inte bara att göra med den sjuke personen utan även dess familj och miljö.
Inhemska healers använder olika resurser för att bota patienter, till exempel medicinalväxter, mineraler, vegetabiliska oljor, animaliska fetter, bönor, mayanska termalbad - så kallade "temascales", och massager för att flytta ben eller leder som är ur led.
Som det förklarades i en studie gjord av Icú, upprättade fredsavtalen som satte stopp på tre årtionden av inbördeskrig år 1996 att ursprungsbefolkningens sjukvård ska värdesättas och att deras metoder och koncept ska främjas.
Djupa rötter av rasism
Enligt Rafael Haeussler, chef för Avdelningen för reglering av vård av personer, på Ministeriet för hälsa och social välfärd (MSPAS), har man gjort vissa framsteg i termer av att respektera ursprungsbefolkningars traditioner i relation till medicin och hälsa.
Under den avgående presidenten Álvaro Coloms regering, skapade MSPAS en enhet speciellt ämnad åt hälsovård för ursprungsbefolkning och för att hantera maya-, garífuna- och afro-samhällenas rättigheter.
I slutet av detta år sa Haeussler att det ska bli obligatoriskt i alla offentliga sjukhus och vårdcentraler för kvinnor att välja om de vill föda horisontellt eller vertikalt. Vertikala födslar är de mest använda bland ursprunsbefolkningens kvinnor och västerländska läkare accepterar oftare denna form som mer naturlig och att den har en lägre inverkan på kvinnors benstomme.
Däremot erkänner Haeussler att Guatemala är "ett rasistiskt, diskriminerande och etnocentriskt land", vilket återspeglas i alla offentliga institutioner, inklusive det nationella sjukvårdssystemet. Han menar till exempel att mycket få läkare som inte är från en ursprungsbefolkning talar sitt modersmål och att det nästan inte finns några inhemska läkare, vilket betyder att systemet är kulturellt olämpligt.
Soc tillägger att inhemska barnmorskor blir diskriminerade av läkare och sjuksköterskor som inte är inhemska. När en födsel blir svår och patienten tas till ett sjukhus ombeds barnmorskorna att gå, även när deras närvaro är känslomässigt viktig för patienten.
Hon säger att hon för nio år sedan var med i en grundkurs för barnmorskor som MSPAS höll för inhemska barnmorskor och att hon efter kursens slut erhöll ett diplom och en certifikat. Hon kommer varje månad till den lokala vårdcentralen för att få vidareutbildning. Trots detta ställer den huvudansvariga sjuksköterskan för utbildningen ofta in lektionerna utan att ha förvarnat Soc.
"Vi känner oss som en börda och att de inte har tid att ge oss stöd", säger Soc.
Inhemska organisationer uttalar sig
Förra året startade MSPAS en "Dialog för universaliseringen av hälsan" med deltagande av 150 statliga myndigheter, akademiker, icke-statlig organisationer, internationella organisationer och civila organisationer i samhället, för att nå enighet i vilken typ av sjukvårdsmodell som Guatemala behöver och hur den ska finansieras.
Syftet med initiativet är att svara på den djupa krisen som nationella hälsosystemet står emot: ofinansierat, med sjukhus som saknar mediciner och begränsade grundläggande tjänster, samt sjukhuspersonal som måste gå på strejk på grund av kraftiga förseningar i utbetalningar av deras löner.
Ett växande antal inhemska röster började delta i debatterna, bland annat Det stora förbundet av andlig guider i Guatemala, Nätverket av inhemska kvinnor för sexuell-, reproduktiv- och näringshälsa, samt ASECSA.
"Om det finns en dialog kring hälsa är det omöjligt att det bara skulla röra en sektor", sade Haesussler. "Man kan inte tänka sig en allmän sjukvård utan ta hänsyn till de olika hälsosystemen, metoderna och kunskaperna kring hälsa och sjukdom." Även om många inhemska organisationer deltog i dialogsessionerna, stod det snabbt klart att för att dessa koncersationer skulle vara verkligt inkluderande och representativa för landets etniska mångfald krävs en decentraliseringsprocess.
Den 5 och 6 september förra året bestämde sig ASECSA för att hålla en folkomröstning i departementet Chimaltenango med mer än 40 inhemska organisationer i ett brett spektrum av språkgemenskaper för att diskutera de avtal som slutits i dialogen.
Deltagarna talade mestadels om rätten för ursprungsbefolkningar att använda traditionell medicin och ha tillgång till en kulturellt anpassad hälsoservice med professionella som talar inhemska språk. Deras främsta krav var fokuserade på respekt för inhemska barnmorskor och healers, samt förkastandet av privatiseringar av hälso- och sjukvårdssystemet.
Det lades till en rad förslag för omvandlingen av det nationella hälso- och sjukvårdssystemet som presenterades i samtalen. I den sista sessionen åtog sig ministern för folkhälsa och sjukvård, Ludwig Ovalle, att inkludera dokumentet i översynen av systemet.
Det är dock inte säkert att den nya regeringen under ledning av Otto Pérez Molina, som tillträder i början av nästa år, kommer att prioritera ett generellt sjukförsäkringssystem för alla guatemalanska invånare oavsett deras etnicitet.
Flera artiklar av: Noticias Aliadas