Ursprungsfolkskvinnor deltar i valrörelsen
Noticias Aliadas
LatiCes översättare: Lillemor Andersson
Två ursprungsfolkskvinnor försöker skapa historia genom att postulera till två av politikens toppjobb. Rigoberta Menchu och Laura Reyes.
Foto: Louisa Reynolds
Laura Reyes, en av två ursprungsfolkskvinnor
som föreslås för de två viktigaste politiska
ämbetena vid 2011 års val.
Guatemala. Två ursprungsfolkskvinnor försöker skapa historia genom att postulera till två av politikens toppjobb. Rigoberta Menchu som mottagit Nobels fredspris, är den vänsterorienterade koalitionen Frente Amplios presidentkandidat, medan advokaten Laura Reyes är vice presidentkandidat för partiet Compromiso, Renovación y Orden, CREO (Engagemang, förnyelse och ordning).
Menchú är ett av de mest välkända ansiktena i Guatemalas politik och detta är hennes andra försök att nå presidentposten i sitt land. Reyes för sin del, är nybörjare som postulerar enligt den presidentformel som leds av Eduardo Suger, guatemalansk matematiker med schweiziskt ursprung och grundare av Universidad Galileo.
Reyes, som är maya cakchiquel-indian från Tecpan i Chimaltenangoprovinsen, två timmar från Guatemala City, beskrivs som en kraftfull kvinna som fick kämpa för att få utbildning och yrke.
"Jag kommer från en familj med nio barn, varav två dog", berättar hon. "Eländet var mycket stort, trots att mina föräldrar var hårt arbetande. Min mamma sålde tortillas och atol [en dryck gjord av rismjöl] och min far var murare. Men de sade till mig "studera och du kommer att få det annorlunda." Jag började arbeta som lärare, men en dag sade jag till min far:. "Jag ska till huvudstaden eftersom jag vill ha en akademisk examen, kosta vad det kosta vill". Reyes skrev in sig vid det statliga Universidad de San Carlos för att studera juridik, men tvingades överge sina studier den femte terminen på grund av ekonomiska problem, efter att ha förlorat sitt deltidsarbete.
Vid tre tillfällen fick hon erbjudanden om att studera i ett datorprogram för elever med särskilda behov (hon föddes utan den nedre delen av sin högra arm) vid det privatägda Universidad Francisco Marroquín.
Eftersom hon var arbetslös, beslöt Reyes att ompröva erbjudandet. Suger, grundare av universitetet, gick med på att ge henne en plats på villkor att hon stannade kvar efter avslutad kurs och arbetade med honom.
Reyes avslutade kursen, arbetade som sekreterare på institutionen för informationsteknologi och steg successivt i graderna, tills hon fick befattningen som ansvarig för samma datorprogram, där hon hade börjat studera några få år tidigare.
Under tiden avslutade Reyes sina juridikstudier, samt flera andra postgraduala kurser om ursprungsbefolkningars sedvanerätt, arbetskraftsfrågor och konstitutionell rätt.
Hon fortsatte att arbeta med Suger, när han lämnade detta universitet för att grunda Universidad Galileo.
"Varför doktor Suger valde mig som som sin vicepresidentkandidat? Eftersom jag har varit lojal", säger Reyes.
När Suger meddelade att Reyes skulle ställa upp, sade han att det behövde göras mycket för att inkludera den guatemalanska ursprungsbefolkningen, som utgör 38,4% av de 14 miljoner innevånarna enligt Världsbankens statistik, i den politiska sfären.
Han kritiserade också president Alvaro Coloms administration, som kom till makten 2007 och då lovade att skapa "en regering med ursprungsfolksansikte", men bara utnämnde en maya-indian i sin ministär, kulturministern Jerome Lancerio.
Sugers parti CREO, en moderat högerorganisation som står på fjärde plats i väljarlistan enligt de senaste opinionsmätningarna, har lovat att göra saker på ett annorlunda sätt.
Men, medan den mesta partipropagandan både i tv och på affischtavlor, vanligtvis har bilder av president- och vice presidentkandidater tillsammans, visar sig Suger ensam eller med Roberto Gonzalez, som ställer upp som borgmästarkandidat i Guatemala City.
"Det finns en motsättning mellan retorik och verklighet. Han har tillåtit en ursprungsfolkskvinna att postulera, men sedan är hon osynliggjord", säger Ana Silva Monzón, programansvarig för genusvetenskap vid Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales, FLACSO (Latinamerikanska samhällsvetenskapliga fakulteten).
Ursprungsfolksrörelse utan sammanhållning
Enligt Guatemalas institutionellt svaga, politiska system överlever partierna sällan två regeringar och betraktas av "ladinos", guatemalaner som inte tillhör ursprungsfolk, liksom av mayas mer som rena medel för att få makt.
Till skillnad från andra länder med betydande ursprungsbefolkning som Bolivia och Ecuador, har Guatemala inga partier som grundats av mayaledare och som baseras på ursprungsfolksidentitet, förutom det lilla partiet Winaq Menchu, en av de tre politiska organisationer som ingår i Frente Amplio.
Av denna anledning är ursprungsfolkskandidater på lokal och nationell nivå, spridda över hela det politiska spektrumet. En offentlig debatt om ursprungsbefolkningars deltagande i politiken, som hölls den 11 juli av Instituto Centroamericano de Estudios Políticos (Centralamerikanska institutet för politiska studier), samlade mayakandidater från fyra av de nio politiska partier som föreslår presidentkandidater. Deltagarna kom från politiska organisationer med olika ideologiska övertygelser, bland annat det högerextrema Partido Patriota (Patriotpartiet), som för närvarande leder opinionsundersökningarna med 40,1 % av rösterna.
Många deltagare i debatten frågade Carlos Batzin, kongresskandidat för Partido Patriota, varför han anslöt sig till en organisation vars presidentkandidat, den pensionerade generalen Otto Pérez Molina, deltog i den "brända jordens" folkmordspolitik under vilken mer än 10 000 maya ixil mördades i början av 80-talet i provinsen Quiche.
Pérez Molina förespråkar också en nyliberal ekonomisk politik med tonvikt på ett obarmhärtigt utnyttjande av energiresurser, trots att ursprungsbefolkningen upprepade gånger har avvisat dessa projekt på grund av den negativa inverkan på miljön.
Batzin försvarade sitt val med att påpeka att han gjort det "för behovet av att hitta utrymmen där man fattar beslut och medverka i ett vinnande parti", eftersom mayas bara kan utöva något inflytande, om man satsar på en vinnare.
Han tillade att Pérez Molina var en av de armégeneraler som undertecknade Acuerdos de Paz (fredsavtalen) 1996, vilket avslutade 36 år av inbördeskrig i Guatemala.
Men Otilia Lux, som ställer upp för omval till kongressen för Frente Amplio, invände och sade att Batzins förhoppningar var naiva: "Jag svär på att han aldrig kommer att kunna göra någonting. I alla kommissioner, från energi och gruvor till bostäder, försvarade folket från Partido Patriota och de andra partierna, de intressen som finansierar kampanjerna och mina ursprungsfolksbröder som var där, hade bara att hålla tyst och gå med på vad partiet sade".
Flera artiklar av: Noticias Aliadas