Latice - Latinamerika i Centrum

-

Från lite och från mycket

María Victoria Eraso
LatiCe
LatiCes översättare: Christoffer Deurell

Många personer förnekar att det existerar rasism, eftersom de inte vill känna till att det handlar om olika kulturella och sociala relationer där det finns diskriminering, underkastelse, tvång och exploatering av andra på grund av påstådda biologiska, sociala och kulturella skillnader. Man förvandlar andra till ett ting och förnekar individen.

Latinamerikas historia (inkluderat Argentinas historia), skrevs om olika rasrelationer:

  • med indianen
  • med den svarte
  • med de europeiska invandrarna
  • med latinamerikaner från Chile, Peru, Paraguay och Bolivia
  • med människor från fattiga provinser

Det uppskattas att det fanns mellan 90 och 110 miljoner indianer När européerna kom till Latinamerika uppskattas det att det fanns mellan 90 och 110 miljoner indianer. I dag återfinns endast fyra miljoner.

10 miljoner svarta dog när de togs till Latinamerika som slavar.

Verkligheten förnekas.

I dagens grundskola lär man fortfarande ut en stereotyp bild av infödingar som ociviliserade och oförmögna, vilket genom klassiska, nationella och kolonialistiska paradigm vanställer sättet att uppfatta världen på.

"En kultur dör när den har uppnått summan av möjligheterna. Den stagnerar, förvandlas till civilisation och sätter sigi sekler som ett gigantiskt träd, utan blöd och sav", säger Spengler.

"En civilisation som koloniserar, räknar bara med kraften för att rättfärdiga denne kolonisering, är redan en sjuk civilisation, och slutar med att efterlikna en Hitler", påpekar Aimé Césaire.

Våldet är en tydlig effekt av expansionen av koloniseringsprocessen genom biologiskt- och kulturrelaterat våld, i den interna och externa mitten; senare inkluderas även rationaliteten.

Det finns våld relaterat till bönder, studenter, etnicitet, brottslighet, politik, familjer, arbete, militärer.

Det kommer uppstå en våldsam situation när ett samhälle förnekar invånarnas majoritet och uppfyllnandet av deras grundläggande behov. Några våldsutlösare är: arbetslöshet, slöhet, tiggeri på gatorna, straffrihet, analfabetism, näringsbrist/undernärd, misskötsel av barn och äldre, prostitution, ungdomsbrottslighet, hunger och låg självkänsla.

Ägodelar existerar men är i händerna av några få, förändrar mänsklighetens samlevnad, och inför våldet och provocerar ökningen av de hjälplösa.

Våldet finns i hela samhället.

"Det värsta i världen är inte fattigdomen bland de blottstälda, utan tanklöshet bland snyltarna" (Lebret)

I undervisningen ser vi tydligt ett outtalat exempel på våld: förtryckaren i samvetet på de förtryckta (Paulo Freire) eftersom en utbildning som höjer medvetandet skulle innebär att man utbildar för frihet, det skulle vara farlighet eftersom eleverna skulle inneha verktygen för att veckla ut sina vingar och ifrågasätta rådande system. Det passar inte.

Massmedia behandlar bara ämnet stundtals, när de meddelar att våra infödda bröder nu är utrotade på grund av "(den ekonomiska) utvecklingen".

I vårt land fortsätter man att kompensera infödingarna, deras byar och mark, genom SOJA som är en mycket produktiv rörelse.

De gamla invånarna i Cuyos provinser var Huarperna , fördelade i tre större grupper: Al N. i dagens provins San Juan, Allentiac Huarperna; al S., i Medoza, Millcayac Huarperna; och al E., i San Luis, Puntanos Huarperna.

Under en lång tid trodde man att Huarperna hade försvunnit. Den goda nyheten är att de EXISTERAR.

Daniela Morales, från ungdomsrådet Comunidad Huarpe Zagua (Zagua Huarpe Föreningen) skrev denna vackra poesi, där hon förmedlar sina känslor till sin by.

"Från lite och från mycket"

Från lite visar vi
eftersom från mycket
var vi dolda

Från lite
ska vi prata
eftersom från mycket
var vi tysta

Från lite
är vi tillbaka
eftersom från mycket
var vi borttagna

Från lite
ska vi erkännas
eftersom från mycket
var vi bortglömda
María Victoria Eraso
Rosario, Argentina


Publicerad: april 2011

Flera artiklar av: LatiCe, María Victoria Eraso



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe