Ursprungsbefolkningen och deras utbildningssituation: en interkulturell skola
LatiCes översättare: Julia Tornberg
UNICEF Argentina presenterade i mars och april i år två rapporter angående utbildningssituationen hos ursprungsbefolkningarna toba, mapuche och kolla. Syftet med studierna är att bidra med uppgifter för utformningen och genomförandet av offentlig politik, som ska inkludera och respektera barn och ungdomar från de olika urspungsbefolkningarnas rättigheter.
Tobaungdomarna speciellt har en av de största andelarna avhopp från skolan av alla ursprungsbefolkningar i landet: hälften går inte ut lågstadiet, och bara en av fyra börjar mellanstadiet - och nästan ingen avslutar det. Antalet som tvingas gå om klasser eller helt enkelt hoppar av är tre gånger så stort som genomsnittet i landet.
De största anledningarna till avhoppen sägs vara bristen på pengar till att köpa skor och skolmaterial, och behovet av att arbeta. Det finns även andra hinder: till skillnad från kolla och mapuche som måste kämpa mot utrotningen av deras modersmål är toba en av de få befolkningar vars modermål är helt bevarat. Därför lär sig barnen spanska i skolan som andraspråk, trots att många av lärarna inte pratar elevernas modersmål och inte heller har verktyg för att arbeta i klassrummen. Därför är en av de föreslagna strategierna införandet av lärare från ursprungsbefolkningen som är tvåspråkiga samt interkulturella program.
Mapuche- och kollabefolkningarna däremot är de som har bäst situation i skolsystemet eftersom de använder det spanska språket i hemmen också. Detta gör dock att deras egna modersmål, mapudungun och quechua, sakta men säkert försvinner och därmed förlorar de också delar av sin kulturella identitet. Utmaningen ligger också hos skolan här: att lära ut modersmålen med bilda mångkulturella utbildningsprogram.
Medan man anpassar sig till ett främmande språk får ursprungsbefolkningarna ett bättre fungerande skolsystem, men detta har en enorm kostnad: förlusten av modersmålet, som märks i att man glömmer bort sättet att hälsa, litteraturen, sångerna...kulturen.
Flera artiklar av: Artemisa Noticias