Latice - Latinamerika i Centrum

-

Tankar om funktionshinder

Laura Alejandra González (Argentina)
LatiCes översättare: Karina Hansson

Jag tror att de paradigmskiften som i synnerhet berör människor med särskilda behov visar samhällets vilja att äntligen förstå att dessa personer framförallt är "människor", unika och oersättliga med samma rättigheter.

När LatiCe bjöd in mig till att berätta om erfarenheter från mitt yrke, kunde jag inte förneka att det första som kom till mig var som en film i mitt huvud av dessa nästan 14 år av glädje, i vilka mitt "hjärta" och min "kunskap" har berikats, trots att det även funnits svåra tider. Jag utexaminerades som lärare specialiserad på psykiska funktionshinder, alla dessa år av erfarenhet har jag lärt mig mycket om "det mänskliga hjärtat" och "individuella behov", vilka jag har insett inte bara är alla andras utan även jag har dem.

Efter ett tag började jag en Filosofie kandidat i specialpedagogik för att nå ny och större kunskap och nya aktuella svar som gick utöver min erfarenhet som jag fått av år av studier och av att i flera år undervisat i skolor. Jag ville få intresse och kunskap för vissa ämnen som inte är så allmänna angående funktionshinder dock viktiga och som är värda att skaffa sig en ingående kunskap om.

- Vilken betydelse för föräldrarna har födseln av en son med särskilda behov och vilket utrymme ges detta? Vilka blir förändringar som tillkommer i livet för en familj i dessa situationer, synen från andra människor, det sociala, hänsynen gentemot dem, synen av ett misslyckande av naturen, utan att djupdyka i allt som dessa personer utsätts för? Utöver allt detta - hur är funderingarna över det kommande livet för dessa barn? Liksom funderingarna över vilken sorts företrädare föräldrarna måste vara i barnets framtid? Alla dessa är ämnen som jag under långa forskningsprocesser har kommit att förstå bättre, även om det inte bara finns ett unikt svar.

Det var så jag upptäckte förmågorna och inte bara "O-förmågorna" hos alla mina studenter, från kända personer eller personer som endast korsar vår väg och visar oss "vår mänsklighet". Det är viktigt att uppmärksamma att språket och benämningen hos dem har utvecklats på ett sätt så att "idag" försöker uppnå en lösning genom "integration", ytterligare ett ämne som man så småningom skulle kunna utveckla.

Personligen tror jag att de paradigmskiften som i synnerhet berör människor med särskilda behov, visar samhällets vilja och acceptans av att äntligen förstå att dessa personer framför allt är "människor", unika och oersättliga med samma rättigheter och värda respekt, kallade till att leva i ett samhälle där de kan njuta och roa sig precis som alla andra gör. Detta utan att behöva känna sig vräkta från ett samhälle där "förakt" gör sig synligt och där det bara finns plats för vissa.

Jag tror att familjen är mycket viktig i detta sammanhang, och inte bara för personer med särskilda behov. På grund av detta uppstod den grupp som jag skapade i samarbete med yrkesverksamma "Föräldrar till handikappade barn vandrar tillsammans" med vilken vi, på ett seriöst sätt, försöker erbjuda information och samarbete för att bemöta situationer som dessa föräldrar möter varje dag. Vi försöker inte bara svara på frågor genom vår hemsida, vilken vi endast försöker hålla som ett medel för spridning av kunskap, utan vi sätter ihop denna tillbakahållna grupp i vilken vi människor arbetar tillsammans. I den lilla grupp vi har finns viljan att klara av vardagen, avancera och växa, få till stånd gruppmöten och personliga diskussioner för att dessa föräldrar kan få svar på alla frågor som uppstår dagligen. Jag är mycket nöjd med de resultat som skapats inom denna unga grupp, och den har gett mig möjligheten att berätta med hjälp av denna text, det som jag möter dagligen i mitt yrke. Tack för ni delar detta ändamål vilket, som jag tidigare nämnde, försöker växa och utveckla sig, och jag hoppas att vi kan hålla kontakten.

Slutligen vill jag meddela att det första mötet kommer att hållas den 13 mars klockan 18 i Buenos Aires, Argentina. För mer information kontakta: lauragon2003@yahoo.com.ar.



Publicerad: mars 2010

Flera artiklar om: Funktionsnedsättning



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe