Radio Braille: integration genom kommunikation
enREDando
LatiCes översättare: Veronica Noueched
Argentina. enREDando hörde röster och gick in i radiostationen, medverkade i ett av programmen i luften och talade sedan med några av de medlemmar som genomför projektet kommunikativt inkludering sedan två år.
Samordnarnas entusiasm och outtröttliga ansträngningar, tillsammans med elever och ex-elever av Centro Luis Braille som anslöt sig till projektet lyckades omvandla denna initiala workshop program i det som idag är en egen radiostation, Radio Braille (punktskrift), den enda i stan som främjar ett utrymme för de med nedsatt synförmåga.
Kicken...
För två år sedan, föreslog en grupp vänner från mediabranschen -Federico Gayoso, Fabricio Navone, Horacio Vazquez och Thomas Schmid, att genomföra en radioverkstad för studenter av Louis Braille Rehabilitationscenter.
Redan då räknade Institutionen med en radiostation donerad av Rotaryklubben, men den låg väldigt långt bort ifrån nuvarande studio med adressen Spanien 521, varifrån de veckovisa sändningarna sker.
Övertygad om att det radiella språket kunde vara en viktig möjlighet för integration ", med tålamod och några experiment", som gruppmedlemmarna själva definierar det, började förslaget att växa fram. Horacio ”Mono” Vazquez och Thomas Schmid följer och stödjer eleverna på daglig basis. "Vi befinner oss i ett sidospår, övertygad om att vem som helst kan göra en radiostation. Vi bygger ett pedagogisk och kulturellt utrymme, försöker gå ifrån de konventionella radiostationerna och sända annan typ av information, "förklarade samordnarna, som säger att förslaget är helt frivilligt.
Initiativet att göra en radiostation togs av eleverna och ex-eleverna för Braillecentret på ett mycket positivt sätt, vilket tillät en stor projektion på kort tid som stärkte projektet, och framför allt, den mänskliga gruppen.
"Den ursprungliga tanken var att öppna denna plats för eleverna i skolan, alltid med ett socialt syfte, och även om vi började med workshopen, så kunde vi så småningom formaliseras som en radiostation, och långsamt samlade vi ihop pengar för att köpa en punktskriftskonsol och de verktyg som behövdes för arbetet. Den 15de oktober 2013, dagen då man firar ”de vita käpparna” skedde den formella invigningen av radiostationen och det var också dagen då den första sändningen inträffade", berättar Thomas.
Titlarna läses i blindskrift
Det är mitt på eftermiddagen, åtskilda av ett glasfönster finns operatörerna och på andra sidan gitarrer och slagverk, då folkmusiken finns närvarande i blindskriftsradion, rena och glada röster från gästmusiker får avsluta sändningen, radiovärdarna tackar för dagen och informerar att nästa sändning blir tisdagen därpå, "bas-4 gänget" är arbetshästen", klargör ungdomarna, Alejandro Nuñez, Daniel Bernal, Álvaro Martins och Hector Gutierrez som utgör denna bas.
Programmet började sändas så fort radiostudion var klar och första höjdpunkten var sändningarna av sport och nyheter "lästa i punktskrift", men entusiasmen och skickligheten laget fick med tiden, tillät en utökning av andra teman, och då gick "bas -4 gänget" tillsammans med Thomas, till klubbar och distrikt för att hitta fler nyheter.
Detta gjorde det möjligt för innehållet i programmet att expandera och ytterligare stärka betydelsen av att ha ett eget utrymme som skulle föra eleverna till arbetslivet, vilket hittills varit, för många av eleverna ett av de viktigaste målen med projektet: "tillsammans har vi tagit fram de organisatoriska aspekterna, de konstnärliga kriterierna och ställt den profil som radiostationen står för: ett forum som jobbar för integrationen av blinda eller synskadade genom arbete, där eleverna innehar olika roller för att kunna utföra de olika uppgifterna som radioproduktionen kräver."
Nu är året 2014 snart slut och RLB gruppen planerar och delar nya framtida förväntningar, du kan tydligt se hur ungdomarna som är inblandade i projektet gjort stora framsteg genom lagarbetet, återhämtningen och ökningen av självständigheten, men framför allt, att de lärt sig att omvärdera idén om arbetet som en viktig del i människors liv. Det är därför som det stöd för att fortsätta att hålla radiostationen som hittills bara sänts över Internet är så viktigt och nödvändigt. I juni 2014, genomförde kansliet för offentligt försvar ett utbildningsseminarium i radiostudion, för att även de ge stöd i processen för utvecklingen och tillväxten av projektet.
Ibland så överskrider det som är brådskande det som är viktigt, och Mono och Thomas tar på sig olika roller beroende av behovet, vilket händer när ett förslag bedrivs med egen kraft och själ. "Vi är i en instans där vi uppmanar folk att delta, de kan komma och göra radiosändningar. Vi måste samlas för att fortsätta att bygga denna allsidiga station, med röster som integrerar och går med i projektet, utrymmet är öppet, nu kommer nästa steg som är att lägga ut utbildningsinnehåll och nya riktlinjer, så detta är öppet för alla som vill närvara och vi tar inte betalt för studiotiden. Att jobba här kostar alltså inget, radiostudion är mycket väl monterat, vi har ett väldigt bra lag, studio, vi är redo", avslutar Mono Vazquez, med ett leende och en bestämd röst, med en uppmaning till dem som vill ansluta sig till den första radiostationen för blinda som staden räknar med.
Dela denna erfarenhet från radiostationen, är också att lära sig att dela nya perspektiv, nya sätt att uppfatta och tala med omvärlden, att hitta andra sätt att träffas. Som texten i sången Cuchi Leguizamon: "Jag drömde ofta nyfikna drömmar som sökte sig till världens vägar, skapade egna öden, drömmande och fria utan ägare."
Du kan lyssna på RLB var som helst i www.radioluisbraile.com.ar
Flera artiklar av: enREDando