Webbplats med information om utbildning för personer med funktionsvariation skapas
Desinformémosnos
LatiCes översättare: Jessica Martebo
Foto: Pedro Rendón
Ekatherina Sicardo, student i konsthistoria vid Universidad Iberoamaericana i Mexico City, och hennes team-medlemmar i Reto-TalentumU, har utvecklat Casiopea. Högre utbildning och funktionsvariation, "en webbplats som siktar till att sprida information om möjligheter inom högre utbildning eller professioner för personer med funktionsvariation i Mexiko".
Med projektet Casiopea vann Ekatherina, tillsammans med Nallely Lomelí, Braulio García, Hiram Castillo y Gilda Orozco – som alla studerar vid olika universitet i Mexiko – andra plats i tävlingen ’Reto’. ’Reto’ utgjorde en del av ’Talantum-Universidad 2019’, som är utvecklat av det tvärvetenskapliga programmet för utbildningspolitik och praktik (PIPE) från centret för ekonomisk forskning och undervisning (CIDE).
På frågan om varför de beslutade sig att utveckla Casiopea, förklarar Ekatherina att var just hennes idé, som uppstod när hon upptäckte att det inte existerade en ordnad katalog eller webbplats som informerar om möjligheter inom högre utbildning för personer med någon form av funktionsvariation. En siffra som 2010 utgjorde ett helt universum bestående av lite mer än 567.000 unga personer i Mexiko, enligt INEGI – det nationella institutet för statistik och geografi.
När hon berättade detta för sina kollegor såg de alla en möjlighet till att starta det nischade Casiopea-projektet vilket borde, som en del av Reto-TalentumU, vara en lösning på ett socialt problem.
Casiopea (som är namngett efter stjärnkonstellationen med samma namn; för att webbplatsen vill vara "samlade idéer som ger resultat", enligt Ekatherina) försvarar visionen att "personer med funktionsvariation har rätt till autonomi, med andra ord, rätten att bestämma över sitt livsprojekt. För att kunna göra detta behöver de tillgång till de möjligheter som tillåter dem att utöva personlig utveckling och ha ett värdigt liv".
Med målet att förmedla detta för personer med funktionsvariation erbjuder webbplatsen information som; Universitetsmöjligheter för personer med funktionsvariation; Intervjuer med experter i temat; Dokument som försvarar rättigheterna för personer med funktionsvariation; Specialiserad bibliografi; Erfarenheter av personer med funktionsvariationer.
Bland alla dessa komponenter så är den viktigaste Universitetsmöjligheter för personer funktionsvariationer, som fungerar som en katalog där universitet och institutioner har kategoriserats utefter inkluderingsnivåer enligt följande kriterier:
Nivå 1: De har specialanpassade anläggningar för personer med funktionsvariation, t.ex. rampinstallationer.
Nivå 2: uppfyller minst två av följande kriterier: program och policyer för funktionsvarierade, specialiserade avdelningar för att uppmärksamma elever med funktionsvariation, eller måttlig anpassning av utrymmer (såsom ramper, punktskrift, möbler).
Nivå 3: uppfyller minst tre av följande kriterier: program och policyer för funktionsvarierade, specialiserade avdelningar för att uppmärksamma elever med funktionsvariation, fritidsaktiviteter, utbildade lärare, hög lämplighet för utrymmer (ramper, hissar, punktskyltar, möbler), bibliotek, tema-rum, specialiserad datorutrustning eller olika verktyg.
Ekatherina påpekade på att kategoriseringen baserades på liknande manualer som enligt lag finns i USA och Europa: och att, med Casiopea, kan användarna söka efter befintliga akademiska möjligheter i alla enheter i Mexikanska Republiken, oavsett typ av funktionsvariation, universitet eller delstat.
Exempelvis kategoriseras ’la Universidad Nacional Autónoma de México’ (UNAM) med nivå 3, eftersom det uppmärksammar personer med intellektuella, motoriska, hörsel- och syn- variationer i Mexiko City; och som tillgängliga resurser har de en Themis-lokal (där det finns specialiserad programvara för personer med syn- eller motoriska funktionsvariationer), punktskrift, konvertering från text till ljud och ’tifloteca’ (plats med utbildningsmaterial i punktskrift och för personer med nedsatt syn).
Ekatherina konstaterar att något intressant med Casiopea är dess fokus på två målgrupper: personer med funktionsvariation som letar efter möjligheter och personer utan funktionsvariation, såsom skolmyndigheter på jakt efter information och litteratur på ämnet, till exempel för att bedriva forskning och se hur de själva som institution arbetar.
Värt att nämna är att en del av litteraturen tillhandahölls Ekatherina av Edith Reyes Lastiri, som är koordinator för ’Somos Uno Más’ (IBERO:s utbildningsprogram för personer med intellektuell funktionsvariation); samt att Casiopea är två sidor i en då den har en version för personer utan funktionsvariation, och en alternativ version för personer som är synskadade.
Konsthistoriens politiska vision
Ekatherina Sicardo, mottagare av stipendiet ‘Vill du… Så kan du!’ (ett program för elever med akademisk talang), studerar konsthistoria vid universitet IBERO, där hon uppvisar ett snittbetyg på 9.5 (på en skala från 1–10).
Som volontär vid Nationella Konstmuseet (Munal) sedan hon gick ut gymnasiet, har denna 24 år unga tjej en ganska o-ortodox bild av konsthistorien. För henne handlar inte historien om de stora målningarna eller de stora konstnärerna, vilket betraktas som irrelevant; utan det viktiga är på vilket sätt som "de föremål vi använder varje dag har att göra med våra uppfattningar om ekonomi och politik" och "hur kulturen införs som en process för att diskutera det politiska och det sociala".
Ekatherina har erfarenhet av media från när hon arbetade på radiostationen ’Universidad Iberoamericana, Ibero 90.9 Radio’, där hon var inblandad i flera program, såsom ’Resistierra’ och ’Al tanto’, och genomförde intervjuer, undersökningar och till och med som programledare. Därför utesluter hon inte idén att göra mer journalistik, även om "en av mina drömmar är att bli docent, vilket innebär att jag måste genomföra doktorandstudier", varifrån hennes planer att studera en masterutbildning i genus kommer, troligtvis i Europa.
Nedan återfinns en länk till Casiopea: www.casiopea.com.mx
Detta material delas med tillstånd från IBERO.
Tweet |
Flera artiklar om: Funktionsnedsättning