Latice - Latinamerika i Centrum

-

Iguala, gränsen av terror: John Gibler

Verónica Espinosa
Prensa Indígena
LatiCes översättare: Malin Karlsson

Försvunna studenterna från Ayotzinapa i Iguala
Bilden av de försvunna studenterna från Ayotzinapa i Iguala.
Foto: Especial

Mexiko. I Iguala, Guerrero, har man sett gränsen av terror och bilden av slakt; försvinnandet är en del av terrorn mot staten, med en tidigare debatt ändvänt för att kriminalisera studenterna från Ayotzinapa och sprida hat mot dem.

Så sade den amerikanska journalisten och författaren John Gibler, under sitt deltagande vid samtalet runt bordet. "Landsgränser i våldssituation", under programmet "Cervantes samtal", vars huvudfokus är tillägnad gränser i världen.

Gibler berättar om vittnesmålen som gjordes av de studenter som överlevde massakern i Iguala, om när " de kastades ut" på vägen till Chilpancingo för att tillgå resurser som skulle tillåta de att resa till Mexico City för att delta i paraden som hålls varje år till minne av massakern i Tlateloco den 2 oktober 1968.

Författaren av boken Dö i Mexiko - som han skrev efter ett komplement till journalisterna som jobbade i riskfyllda områdena på grund av krigen mot drog handeln, initierades av förre presidenten Felipe Calderón.

Han nämnde namnet "Operation Condor" för att hänvisa till rörelsen av droghandeln i syd, särskilt i Guerrero, som han sa, komplicerade och multiplicerade dimensionerna av droghandeln och våldet i denna enhet kännetecknas av sin marginalisering.

Majoriteten av studenterna från Ayotzinapa, understök att "de aldrig satt sin fot i Iguala". De kände inte borgmästaren José Luis Abarcas hustru, de visste inte heller att denna dag var den då han officiellt blev chef för DIF, "ett event som faktiskt gjorde han till borgmästare".

Gilber sa att han var särskilt rasade på en läkare, ägare och chef för ett privatsjukhus i Iguala som vägrade ge medicinsk vård till studenterna som fördes till detta sjukhus, med skador från skottlossningarna och slag från polisen och beväpnade personen, som också sköt ner de tre bussarna som de reste i.

Denna läkare, hade inte bara ringt till polisen, irriterad för att studenterna "hade lämnat allt smutsigt" i hans klinik, utan även stött handlingarna, inkluderat armens. I ansiktet på denna läkare, såg Gibler "bilden av slakten".

I sin tur, sa den peruanske berättaren och essayisten Fernando Iwasaki att de mest skamliga gränserna, de mest fruktansvärda, är de som delar upp länder i sig, de som separerar insidan.

Iwasaki minns massakerna i Peru under topptiden för gruppen Sendero Luminoso (Lysande Vägen) och de vittnesmål som stod för mer än 23 miljoner offer, döda och saknade.

I en kritisk granskning kan man idag ge till dessa händelser, eftersom massakrerna inträffade utanför staden Lima, Perus huvudstad, på platser "relativt långt bort från detta som skett nu", eftersom det finns en uppfattning om att det inte fanns något som därav påverkade de, inte heller från det som händer i platser långt bort, så som det som sker utanför i andra länder, sa han.

"Det finns osynliga gränser: rasism, sexism...", tillade peruanen, författare till boken, "Kärleken till det onda".

Sen frågar han "Hur kommer det sig att i detta globala samhälle, där tydliga idéer och produkter cirkulerar fritt, kan vi människor inte få vara som vi är och röra oss i frihet?"

Det stora underskottet i våra samhällen i Latinamerika är att kunna organisera medborgarna inför dessa fenomen av korruption, våld och försvinnanden, tillade han.

I sin tur, noterar den mexikanska journalisten och författaren Sergio González att Mexiko "är gränsöverskridande och att krisen av kriminella organisationer, som startade i den norra gränsen, nu finns överallt. Och att vi nu ser förlusten av personers status även inom landet".

Dessa fenomen har bidragit till den sociala och ekonomiska styrningen, där personer försvinner, sade han.

"Vid en gräns där vad som helst kan hända: med institutionernas oordning och frånvaro, människor i transit, exploatering och massmord av kvinnor. Fenomen som har med ökandet av kriminaliteten att göra", och som idag sprider sig i hela Mexiko.

Författaren av "Kvarlevor i öknen", en bok baserad på artiklar om mördade kvinnor i staden Juárez, Chihuahua, underströk att USA etablerade en ond, listig och godtycklig sköld som öppnar och stänger gränsen så som det passar de själva, för att stänga inne personerna och öppna upp för vapen. "Bakom detta ligger krigsindustrin, som föser sig på instabiliteten".

Och det belyser det akuta behovet av att återvinna värdet av kulturen "som utgör ett led för att kunna förenas lyckliga med verkligheten, det som beror oss djupt, återvinnandet av statusen, språket, kulturen...annars har vi ingen framtid".



Publicerad: november 2014

Flera artiklar av: Prensa indígena



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe