Latice - Latinamerika i Centrum

-

Kina kommer till Centralamerika med satelliter och megaprojekt

Danilo Valladares
Prensa indigena
LatiCes översättare: Margot Herbertsson

Den tänkta kanal i Nicaragua
Den röda markeringen visar den tänkta sträckningen för en kanal som ska förbinda de två oceanerna, den gröna markeringen visar Panamakanalens läge. Credit: Jonadab CC BY-SA 3.0

Guatemala, (IPS) Från satelliter till kanaler som binder samman oceaner; de mest innovativa eller mest ambitiösa investeringarna i Latinamerika kommer från Kina, ett land med vilket sex av regionens sju länder saknar diplomatiska förbindelser.

Kina expanderar kommersiellt och industriellt i området, men länderna där lyckas inte utnyttja detta för att öka sin export till den enorma asiatiska marknaden.

"De kinesiska intressena har vuxit och som alla stora ekonomier, har de mer att sälja än de önskar att köpa", säger Jesús Garcia till IPS. Det kooperativ han tillhör är medlem av Asociación de Organismos No Gubernamentales de Honduras, en oberoende organisation som bland annat har som syfte att främja hållbar företagsutveckling.

Som exempel kan nämnas att det kinesiska företaget Sinhydro med kinesiskt statligt kapital bygger vattenkraftverket Patuca III, med en kapacitet på 104 megawatt, till en kostnad av 350 miljoner dollars, i östra Honduras. Landets president, Porfirio Lobo, hade i september ett möte med Kinas utvecklingsbank för att diskutera andra investeringar rörande energi och kommunikationer.

Men Kinas närvaro i Nicaragua är ännu mer omfattande. President Daniel Ortega skrev förra månaden under ett samförståndsavtal ("memorandum of understanding") med det nybildade HK Nicaragua Canal Development Investment Co, med huvudkontor i Hong Kong och lett av en av toppcheferna inom telekommunikationssektorn, för att finansiera och bygga en kanal mellan Karibiska havet och Stilla havet, en dröm som länge närts i Managua.

Enligt nicaraguanska beräkningar kommer projektet att kosta 30 000 miljoner dollars och ta tio år att genomföra. HK Nicaragua, lett av Wang Jing, chef för telekommunikationsföretaget Xinwei planerar att bygga en kanal för stora fartyg och en järnväg för godstrafik, bygga en djuphamn i Monkey Point vid Karibiska havet och bygga ut hamnen i Corinto vid Stilla havet.

Managua förhandlar också med China Great Wall Industry Corporation om utveckling och köp av Nicasat-1, en tredje generationens satellit, vars värde uppskattas till 300 miljoner dollars, och som 2016 kommer att erbjuda moderna telekommunikationstjänster, internet och digitalteve för Nicaragua och regionen.

Ett avtal skulle kunna komma till stånd före årsskiftet i Bejing mellan Nicaraguas Institut för Telekommunikationer och Great Wall Industry, som har tillverkat satelliter för flera länder i Latinamerika, Afrika och Asien.

I El Salvador, Costa Rica och Guatemala gäller de kinesiska investeringarna bland annat solenergi, oljeindustri och telekommunikationer, genom företag som Huawei, Suzhou Guoxin Group och National Petroleum Corporation.

Trots de positiva ekonomiska effekterna av dessa investeringar, säger Garza att det är nödvändigt att följa "under vilka villkor de görs, om mänskliga rättigheter och miljöregler respekteras, eftersom det är här som negativa effekter kan uppkomma".

I Honduras till exempel påvisade den oberoende Organisationen Patuca oegentligheter i det miljötillstånd som givits till Patuca III, utfärdat 2011 av Miljödepartementet.

Men regionen är inte konkurrenskraftig när det gäller att exportera produkter till Kina. Asymmetrin i befolkningstal är bara den mest uppenbara: här bor 42 miljoner, där mer än 1 300 miljoner.

Centralamerika är inriktat på jordbruk. Men det är inte ekonomiskt för Kina att köpa bönor och frukt här, på grund av avstånd och kostnader och eftersom det rör sig om relativt små volymer, enligt Garza.

Centralamerika har inte heller lyckats få till stånd en tullunion, som skulle kunna ge enhetliga taxor och regler för handelsvaror, tullar och sanitära bestämmelser, något som skulle underlätta utrikeshandeln och konkurrenskraften, enligt Sieca (Sekretariatet för ekonomisk integration i Centralamerika). Exporten till Asien har ökat, men nettot fortsätter att vara mycket negativt.

Exporten till Kina från Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras och Nicaragua – fem av de sju centralamerikanska länderna – uppgick år 2004 till 196 miljoner dollars. Och från januari till maj 2012 uppgick enligt Sieca, denna export till 219,6 miljoner dollars. Men under dessa månader importerade dessa länder för 1 435 miljoner dollars från Kina.

Ekonomen Paulo De León från konsultföretaget Central American Business Intelligence baserat i Guatemala, säger i ett uttalande till IPS att Kina är betydelsefullt för handeln. Ändå, menar De León, är nyttan för regionen "inte så värdefull som exempelvis i Chile, som är det land som producerar mest koppar i världen med Kina som största köpare".

På grund av avstånd och transportkostnader, är det inte fördelaktigt för Kina att importera basvaror från Centralamerika. "Kostnaderna skulle bli för stora" sade han. Han menar att regionen bör koncentrera sig på den mer närliggande nordamerikanska marknaden. "Man bör vända sig mer mot USA. Där finns en stor marknad på bara en och en halv timmes flygavstånd; vidare finns Mexiko och Colombia, med vilka vi har frihandelsavtal".

Å andra sidan kan Kina tjäna på att investera i regionen, som "har stora behov inom energisektorn, för vilka exempelvis Guatemala, saknar pengar". Det finns också begränsningar, eftersom man valt att ha diplomatiska förbindelser med Taiwan, som Kina betraktar som en utbrytarstat.

Men i Costa Rica, det enda av länderna som har diplomatiska förbindelser med Beijing, ser man ingen skillnad. Inom storjordbruket, "dvs. kaffe, socker och någon ytterligare jordbruks-produkt" i Costa Rica "har vi inte varit framgångsrika kommersiellt sett", trots att de diplomatiska förbindelserna formaliserades redan 2007, enligt Gilbert Ramirez, medlem i ett jordbrukskooperativ.

San José och Beijing undertecknade år 2010 ett frihandelsavtal. "Vi har haft kontakter med kinesiska företag om att sälja kaffe och socker och om mikrokrediter och krediter för att stärka vår modell via Costa Ricas exportråd, men vi har inte kommit igång med något konkret projekt", förklarade han.

Ramirez anser också att den nordamerikanska marknaden är mer attraktiv eftersom "den ligger närmare och vi förstår varandra bättre", och syftade därmed på de kulturella hinder som finns mellan Centralamerika och Kina.

Enligt Pedro Barnoya, affärsman från handelskammaren för samarbete mellan Kina och Guatemala, invigdes den 19 oktober i år ett handelskontor i Shanghai, Kinas ekonomiska och finansiella centrum och världens största godshamn, "för att söka upp och hitta köpare till de produkter som de behöver".

Dessutom: "man samarbetar med Kinas råd för främjande av internationell handel och med privata institutioner för att skapa en permanent kommitté för affärer" med regionen. En guatemalansk delegation deltog den 17e och 18e oktober i det sjätte toppmötet för företagare från Kina och Latinamerika och Karibien i Hangzhou i östra Kina.

Trots allt, "det viktigaste är att besöka kontinenten för det är där som köpkraften finns" sammanfattade Barnoya.



Publicerad: november 2012

Flera artiklar av: Prensa indígena



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe