Sociala organisationer kräver MINUSTAHS avgång i Haiti
LatiCes översättare: Damaris Cruz
Haiti. Enligt Folkets toppmöte, som hölls i Santiago de Chile 25-27 januari har organisationer och sociala rörelser uppmanat regeringarna att delta i toppmötet av Latinamerika stater och Karibiska - CELAC-att permanent ta bort militära trupper från MINUSTAH, av FN:s uppdrag för stabilisering i Haiti.
Dem anklagade att målen som uppdraget skulle uppfylla var ett fullständigt misslyckande och att i stället för att främja fred, vad trupperna ledde till var systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter på civilbefolkningen. I detta avseende förtecknades det, kvinnor som blivit våldtagna, dem barn som producerades och intrång av kolera till ön, från nepalesiska militära delegationen. De betonade också den totala ineffektivitet av militära trupper under den fruktansvärda jordbävning som drabbade Haiti tre år sedan.
De sa att bara för att vara förenliga med de principer som gav födelse till CELAC, det kontinentala gemensamma utrymmet ifrån hegemoni i USA och Kanada, kan dem inte fortsätta på ett militärt sätt att ockupera landet, vägledad av intressen utanför en sann solidaritet mellan länderna men vilket svarar främst till amerikanska multinationella företag.
Likaså sägs att det som hände i Haiti var början på ett laboratorium för destabilisering och bryter på den demokratiska ordningen vilket sedan följde händelserna i Honduras och Paraguay. Mot denna bakgrund, betonades vikten att dra tillbaka militära trupper och att ogiltigförklara skulden hävdat i detta land och påskynda effektiva mekanismer för internationellt samarbete, utan några villkor av världens makter eller internationella finansiella institutioner.
Slutligen uppmanar de att inte glömma Haitis folk, de första fria människor på kontinenten och intensifiera kraven på regeringarna i regionen att dra tillbaka MINUSTAH från landet. I detta avseende, säger Nora Cortinas, av mödrarna på Plaza de Mayo Grundlinjen av Argentina och ledamot i Jubilee Syd/Amerika och det första uppdragen av Solidaritet med Haiti: "Vad det haitiska folket behöver är hjälp och samarbete med våra regeringar, dock inte med beväpnade soldater, men läkare, lärare, ingenjörer och andra yrkesgrupper att medfölja återuppbyggnaden av landet, men utifrån en plats full av respekt för självbestämmande av folket. Vi måste följa exemplet i Kuba och Venezuela som vägrade att ansluta sig till ett militärt uppdrag, men som bidragit med, medicinska specialister och jordbruk ingenjörer."
Organisationer och sociala rörelser lanserade en Internationell dag av mobilisering för ett tillbakadragande av de militära styrkor den 1 juni 2013, i syfte att synliggöra de krav och fortsätta att stärka kampanjen för solidaritet med det haitiska folket.
Flera artiklar av: Pasa la Voz