Latice - Latinamerika i Centrum

-

Den nuvarande utvecklingsmodellen måste omvärderas snarast

Noticias Aliadas
LatiCes översättare: Viktor Sundén

En regional konferens har startat ett upprop för att främja hållbar utveckling som innefattar jämlikhet och respekt för de mänskliga rättigheterna.

"Den nuvarande modellen är ohållbar. Ekonomisk tillväxt är inte tillräckligt: det är viktigt att växa för att jämna ut skillnader men också att göra det mer jämlikt för att kunna växa. Det räcker inte med att minska fattigdomen om strukturella ojämlikheter vad det gäller kön, etnicitet och ägande, finns kvar. Det sociala formas inte bara av det sociala", säger Alicia Bárcenas, generalsekreterare för FN:s ekonomiska kommission för Latinamerika och Karibien (CEPAL) under FN:s första regionala konferens om befolkning och utveckling i Latinamerika och Karibien.

Mötet ägde rum från 12:e till 15:e augusti i Montevideo, Uruguay. Representanter från de 38 medlemsländerna i CEPAL, samt 24 regionala och internationella samman-slutningar och 260 icke-statliga organisationer samlades. Målet var att debattera de 120 åtgärder, fördelade på åtta utvalda teman, som arbetats fram för att följa upp handlingsplanen från FN:s konferens om befolkning och utveckling, som hölls 1994 i Kairo, Egypten.

Företrädarna godkände dokumentet Konsensus i Montevideo, som signalerar att fullständig inkludering av befolkningen och dess dynamik i den hållbara utvecklingen, innefattande jämlikhet och respekt för de mänskliga rättigheterna, är det huvudsakliga riktmärket. Detta bör leda fördjupningen av "den offentliga politiken samt nödvändiga åtgärder för att eliminera fattigdomen och stoppa den negativa spiralen av utanförskap och ojämlikhet".

Vid konferensen enades man också om att "fokusera på mänskliga rättigheter utifrån ett interkulturellt och genusmedvetet perspektiv vid hanteringen av befolknings- och utvecklingsfrågor. Att öka ansträngningarna som syftar till dess erkännande, främjande och beskydd, med målet att eliminera ojämlikheterna och främja delaktigheten i samhället".

Kvinnoorganisationerna som var med på konferensen lade fram ett krav till medlemsstaterna att "utvärdera möjligheten att ändra lagarna, regleringarna, strategierna och den offentliga politiken rörande abort, för att säkerställa kvinnors liv och hälsa och på så sätt höja deras livskvalitet".

Representanter från den Regionala koordineringen av organisationer från civilsamhället i Latinamerika och Karibien inför Kairo+20 bedömde det faktum att länderna “för första gången erkände ett regionalt dokument som verkligen förbinder dem att se över sina lagar med hänsyn till kvinnors krav" som ett “historiskt framsteg".

Likväl går det inte att glömma att Latinamerika och Karibien är den region med "störst kriminalisering av abort i världen". I sju länder - Chile, El Salvador, Haiti, Honduras, Nicaragua, Dominikanska Republiken och Surinam - är abort totalförbjudet.

Slutligen framhåller myndigheter och experter nödvändigheten av att sträva mot en ny agenda för utveckling baserat på de mänskliga rättigheterna.

"Mänskliga rättigheter måste erkännas i alla frågor som rör befolkning och utveckling", säger Uruguays utrikesminister Luis Almagro. "Det finns akuta orättvisor som måste lösas; svårigheterna att få tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa, tonårsgraviditeter - som bidrar till att bevara fattigdomen - ökat själv¬bestämmande för kvinnor och jämlikhet mellan könen, luckor i lagen när det gäller implementeringen av ursprungsbefolkningars och afroamerikaners rättigheter, erkännandet av mångfalden av sexuella läggningar och säkerheten för människor som migrerar".

Likaså talar Bárcenas för att "tänka över den kurs vi håller i nuläget och få till stånd en grundlig förändring av produktions- och konsumtionsmönstren" och tillägger att fokus för agendan är "kvinnors jämlikhet och deras tre nivåer av självbestämmande (fysiskt, ekonomiskt och beslutsfattande), samt ungdomarna. Båda är sociala subjekt som måste få makt över sina egna liv."



Publicerad: september 2013

Flera artiklar av: Noticias Aliadas



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe