Mot en integration på halvklotet
Presidenter från hela Latinamerika möta för att fatta beslut om en framtid utan USA och Europa.
2008 var ett år fyllt av toppmöten. I maj hölls ett i Lima, Peru och i november hölls Forumet för Stilla Havs-samarbete (APEC).
Men till skillnad från dem var det första toppmötet för Latinamerika/västindien för integration och utveckling (CALC), som hölls den 16 och 17 december i badorten Costa de Sauípe, i nordöstra Brasilien, det första där enbart de 33 presidenterna i regionen deltog – varken USA eller Europa närvarade. De möttes "i syfte att fördjupa den regionala integrationen och sjösätta effektiva handlingsavtal för att stimulera till hållbar utveckling för sina folk", precis som det står i deklarationen från Salvador de Bahia.
På mötet deltog även länderna i Södra gemensamma marknaden (MERCOSUR), Rio-gruppen – som består av alla länderna i Syd- och Centralamerika, Mexiko, Dominikanska Republiken och den västindiska unionen – liksom Kuba och Unionen för sydamerikanska länder (UNASUR). de Países Sudamericanos (UNASUR).
Mexikos president Felipe Calderón förklarade att han vill skapa en instans för staterna i Latinamerika och Västindien som ska organisera den regionala integrationen "för att göra gällande vår identitet och styrka i världen". Calderón uttryckte sitt hopp att den ska kunna bildas under nästa toppmöte med Rio-gruppen och CALC som hålls i februari 2010.
Presidenterna diskuterade de utmaningar som den finansiella, energi- och klimatkrisen innebär utifrån ett latinamerikanskt och västindiskt perspektiv.
Bland överenskommelserna i Salvador-deklarationen finns behovet av att driva på den politiska, ekonomiska, sociala och kulturella integrationen av Latinamerika och Västindien samt vikten av att stimulera demokrati, social rättvisa, utrota fattigdomen, kampen mot analfabetismen, berika kulturen, teknologisk utveckling och ekonomisk tillväxt.
Man försvarade också "byggandet av en mer rättvis, jämlik världsordning baserad på respekten för Internationell rätt och principerna i FN-stadgan".
Presidenterna uttryckte sin oro för finanskrisen och påminde om att orsakerna står att finna i de utvecklade länderna och därför bör de ta på sig kostnaderna för lösningen på den. De ställde sig bakom FNs kallelse till en konferens på högsta nivå om den finanskrisen som ska hållas under det första halvåret i år.
Flera artiklar av: Noticias Aliadas