UNASURs försvarsråd
LatiCes översättare: Cecilia Bergstrand
Rådet syftar till att vara en instans för integration, dialog och militärt samarbete
Försvarsministrarna från de 12 länder som utgör Unionen för Sydamerikas Nationer (UNASUR) gav den 10 mars i Santiago, Chile, slutgiltig form åt det Sydamerikanska försvarsrådet (CDS) som ska samordna politiken på området.
Förslaget hade drivits fram av den brasilianske presidenten Luiz Inácio Lula da Silva för att undvika en upprepning av situationer som när den colombianska militären attackerade ett FARC-läger på Ecuadors territorium i mars 2008. Det godkändes på toppmötet mellan presidenterna i UNASUR som hölls i Brasilien i december förra året.
Till skillnad från NATO är inte CDS en militärallians i klassisk bemärkelse. Länderna i UNASUR – Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Guyana, Surinam, Paraguay, Peru, Uruguay och Venezuela – vill att det ska bli en instans för integration, dialog och försvarssamarbete.
I det syftet kom ministrarna överens om att verkställa en handlingsplan för 2009-2010 med fyra huvudpunkter: försvarspolitik; samarbete i militära frågor, humanitära och fredsoperationer; försvarsindustri och –teknologi samt utbildning och fortbildning.
Bland åtagandena finns skapandet av ett nätverk för att utbyta information om försvarspolitik, för information om försvarsutgifterna som ska vara transparenta, för att stödja humanitära aktioner vid stora olyckor och naturkatastrofer, utarbeta en lägesbeskrivning för försvarsindistrin och grunda ett Sydamerikanskt centra för strategiska försvarsstudier.
Chiles försvarsminister, som var värd för mötet, påpekade att "mötets första stora förtjänst är skapandet av en plattform för där vi kan mötas och utbyta erfarenheter som kommer att göra det möjligt för oss att samordna och samarbeta i vissa frågor inom försvarspolitiken".
Slutdokumentet bekräftade "enigheten angående de mål våra länder idag har för att bygga upp ett område av fred och samarbete" och det fastställde den förbehållslösa respekten "för staternas territoriella suveränitet, integritet och okränkbarhet, icke inblandning i staternas inre angelägenheter och folkens rätt till självbestämmande".
Flera artiklar av: Noticias Aliadas