De sociala mediernas roll, möte/ avtal mellan LatiCe (Sverige) och Hormigón armado (Bolivia)
LatiCe
Medierna bör ha en social funktion, vara till nytta och fördel för folket, medierna bör vara folkets röst men, dessvärre, har de flesta medierna blivit maktinstrument för ett fåtal.
I kampen för att demokratisera ordet, går "alternativa" medier samman för att skapa arbetsnätverk med och för dem som de stora kommersiella medierna inte vill se eller synliggöra. I denna satsning, etablerar LatiCe allianser med de medier som arbetar för och med de mest anonyma/utsatta av samhällsaktörer. Vid det senaste besöket av LatiCe till staden La Paz i Bolivia, hade vi ett trevligt möte som slutade i ett avtal om partnerskap mellan LatiCe och projektet Hormigón armado.
"Vi var en grupp vänner som ville göra något för gatubefolkningen i staden La Paz, eftersom den befolkningen är en av de mest marginaliserade i Bolivia" säger Jaime Villalobos, ordförande och grundare av projektet Hormigón armado, skoputsarnas kulturtidning.
I syfte att göra något tillsammans med skoputsarna tar Jaime och hans vänner inspiration från liknande projekt runt om i världen och grundar en kulturell tidning som öppnar utrymme för skoputsarna för att berätta om sina historier, sina verkligheter ... deras liv.
Ett av de slagord i alla publikationer av Hormigón armado är: "100 % av vad du betalar för tidningen behåller skoputsaren som sålde tidningen själv." Det här är sättet som tidningen använder för samarbeta tillsammans med skoputsarna att förbättra deras ekonomiska förhållanden.
Men tidningen är ett sätt att nå skoputsarna, berättar Jaime, för att skoputsarna skall få rätten att sälja tidningen måste de delta i veckoworkshops. En workshop varje lördag i åtta år resulterar i en lång rad olika typer av kunskap som delas med ett genomsnitt av 50 skoputsare, vilket enligt projektledare, utgör den stabila gruppen av Hormigón. Några av de ämnena som har funnits på dessa lördagsmöten är mänskliga rättigheter, första hjälpen, människohandel och smuggling.
I åtta år har Hormigón kunnat fungera tack vore de engagerade och osjälviska volontärer som bidragit med sin tid, sin solidaritet, sin kunskap och sina konstverk till publikationerna och workshops. 2014 inleder Hormigón en ny fas, nu vill de utsträcka armarna och nå nya drömmar.
Nu, från 2014 har man anställt en socialarbetare (den första anställda under Hormigóns åtta års existens). Hon skall ansvara för att utveckla deltagarnas dossier eller livsberättelser som skall göra det möjligt att följa upp pojkarna och därmed uppnå en rättvis uppdelning av de utvecklingsmöjligheter som projektet har.
I detta nya skede, startar Hormigón armado två projekten: Å ena sidan, stöd till skolutbildning med projekt Stöd till skolarbete som syftar till att stödja och handleda de barnen som studerar och arbetar samtidigt. Å andra sidan, stödprojektet för teknisk utbildning genom att erbjuda teknisk utbildning till de deltagarna som redan har avslutat sin grundläggande utbildning. I det sista fallet blir deltagarna berättigade till bidrag för att bekosta en teknisk kort utbildning vilket ger dem andra förutsättningar som underlättar för dem att komma in i arbetsmarknaden.
Genom av teckna ett samarbetsavtal förenar LatiCe sig till de ansträngningarna som Hormigón armado gör för att förbättra möjligheterna för dessa arbetande barn och ungdomar. Eftersom, som det står på den gratulationshälsningar som tidningen skickar till sina medlemmar för att fira skoputsarnas dag (den 2 december), tror vi också att de är "krigare i det hårda kriget mot fattigdomen, att de kämpar på ett värdigt, legitimt och självuppoffrande sätt genom att bidra till deras egen ekonomi, likaså deras familjers och landetsekonomi".
Så startade vi i LatiCe 2014, nöjda med åtagandet att hantera i Sverige varje initiativ som leder till att etablera samarbetsbroar mellan Sverige och Bolivia, och i hopp om att dessa broar kan stödja det fantastiska arbetet som utförs av Hormigón armado.
Flera artiklar av: LatiCe