Latice - Latinamerika i Centrum

-

Latinamerika förändras och USA befinner sig på ett sluttande plan, anser Noam Chomsky

Isabel Soto Mayedo
LatiCes översättare: Linda Sparre

Latinamerika förändras och USA befinner sig på ett sluttande plan

Under en intervju i en dagstidning i USA uppgav professorn Noam Chomsky att det pågår en "historisk förändring i Latinamerika", som har "befriat sig själv" från USA, vars makt befinner sig på ett sluttande plan.

"Under de senaste åren har Latinamerika, för första gången i historien, väsentligen befriat sig själv från utländsk påverkan. [...] Till exempel återstår inte någon enda av förenta staternas militärbaser i Latinamerika" vilket bland annat tyder på en "historisk förändring" i regionen, enligt den USA-baserade dagstidningen ´The Washington Times´.

Författaren förklarar att under hela den period då Latinamerika stod under USA:s dominans, "har den typiska struktur som styrt Latinamerika varit en europifierad elit, oftast vit, enormt rik och inriktad på väst, inte på sitt eget land".

De Latinamerikanska länderna är också "på väg mot en sorts integration" tillägger han. Enligt Chomsky var länderna i regionen tidigare, under den yttre dominansen, ganska distanserade sig emellan. "De små regerande eliternas interagerande skedde med Väst, och inte med andra Latinamerikanska länder. Detta håller på att förändras", insisterar professorn.

USA på ett sluttande plan

Enligt hans åsikt, med "befriandet" av Latinamerika y den arabiska våren, som har "svept över Mellanöstern", har många spekulerat i om vi står vid imperiet Förenta Staternas avslut. Dock signalerar Chomsky att snarare än vid avslutet, "assisterar vi den USA-baserade makten på dess sluttande plan".

Enligt Chomsky fortsätter USA:s makt att vara överväldigande, rentav "en skrämmande kraft som är mycket hotfull vid internationella angelägenheter", "men den avtar" förtydligar han. Den amerikanske professorn fortsatte framförandes att sådan minskning var att vänta, givet USA:s framgångshistoria, och dess förutsättningar som supermakt.

"USA:s makt nådde sin topp 1945, slutet på andra världskriget [...]. Kriget var mycket välgörande för den amerikanska ekonomin", man ägde efter striderna 50 % av världens rikedomar.

Efter 1970-talet, när världen blev tripolär (med tre stora maktcenter: USA, Europa och Japan), tvingades man dock dela med sig av sin ekonomiska makt och minska denna andel till 25% av världens rikedomar.

Och "den processen fortsätter i nedåtgående riktning sedan dess", hävdar professorn. Den 84-årige Chomsky har citerats fler gånger än Platon och psykoanalysens grundare Sigmund Freud. I opinionsundersökningar anses han ofta vara en av världens främsta offentliga intellektuella, trots att han i hög grad är frånvarande från media.



Publicerad: oktober 2013

Flera artiklar av: Isabel Soto Mayedo



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe