Latice - Latinamerika i Centrum

-

Om extremhögern i Brasilien: "Det mest oroväckande är inte siffrorna i sig själva, utan att det skulle finnas människor som stödjer detta"

Indymedia Argentina
LatiCes översättare: Hanna Rosendahl

Jair Bolsonaro

Med 46 % av rösterna har Jair Bolsonaro (PSL, Kristdemokraterna övers. anm.) – en konservativ, sexistisk, homo- och xenofob veteran – hävdat sig i Brasiliens presidentval och därmed säkrat en plats i den andra valomgången. Där väntar motståndaren Fernando Haddad (PT, Arbetarpartiet övers. anm.), som i jämförelse erhöll ett 29-procentigt stöd. Torsdagen före valdagen analyserade Gonzalo Berrón, professor i statsvetenskap vid Sao Paolos universitet, den politiska ställningen i radioprogrammet 'Enredando las Mañanas'. Den bild Berrón målade upp stod inte långt från dagens verklighet, valresultatet.

Med hänvisning till den massiva demonstration som utspelats i Brasilien, den som gått under parollen 'Ele não' (Inte han, övers. anm.), påbörjade statsvetaren Berrón sin granskning. "Kvinnor gick främst ut på gatan för att säga att de inte vill att Bolsonaro ska tillsättas på presidentposten; detta gick över blockgränserna, alla partier representerades i uppslutningen", sade den politiske experten och förklarade fortsatt att "från och med den stunden [demonstrationens början] inleddes en sorts krig, en smutskastning, till förmån för Bolsonaro. Man förlöjligade kvinnornas demonstration med hjälp av en samling falska nyheter. De foton som användes för att bevisa hans poäng hade starkt patos, men dokumenterade händelser som skett tidigare och inte heller i en valkontext. Artiklarna spreds med sociala media som främsta kommunikationsmedel. Det är här den konservativa väljaren kommer in, de som har kopplingar till den evangeliska kyrkan. Denna koppling gör dem inte mottagliga för diskussioner kring homoäktenskap, kvinnors rättigheter, abort och dylika frågor; det är en grogrund för provokationerna från högern som säkert kommer ge dem det önskade resultatet".

Gonzalo Berrón jämförde Bolsonaro med Aldo Rico, som är en lokalpolitiker med liknande agenda: "de är veteraner som genom sina extremkonservativa värden gör entré till politiken, och sedan accepteras för dem; det mest oroväckande är inte siffrorna i sig själv, utan att det skulle finnas så många anhängare att man kunde möjliggöra deras framgång. För det som siffrorna avslöjar är att det finns en konservativ natur hos en framstående del av det brasilianska samhället, där den här typen av idéer få genomslag". Enligt professorn "[är] det inte den enskilda politikern som får uppsving i väljaropinionen, utan en kontext där deras idéer kan komma att praktiseras. Det är det mest oroväckande, hur vi efter 14 år med en progressiv regering inte står inför ett öppet och tolerant samhälle, utan ett samhälle som har reagerat negativt på de förmåner som man tilldelats. Antingen är man otacksam eller så ser vi en mycket egoistisk reaktion från väljarna, där man bara har sina egna intressen i åtanke då man röstar".

"Vi har för närvarande en omfattande diskurs om religionens plats i det brasilianska samhället. Framförallt beror det på att vi ser att den evangeliska kyrkan har en enorm tillväxt, och det som då sker är att fler sprider den evangeliska konfessionen", utvecklar Berrón. Han sammanfattar sedan sina uttalanden: "vi står inför en ny verklighet; de studier vi har genomfört beskriver att det finns ett stort avstånd mellan ett ledarskap, de predikanter som lovordar ledarna och anhängarna. Ledarna har en extremt konservativ retorik, men när man närmar sig deras anhängare avtar graden av konservatism aningen. Man kan dock reglera hur konservativa anhängarna är, och det sker ofta samt i viktiga ögonblick. Exempelvis ser vi att man propagerar mycket för religiösa ledare, att det evangeliska blocket stärker sin ställning hos väljarna och således får en mycket stor påverkan". Slutligen påpekade professorn att "Bolsonaro är evangel, inte katolik".

Nu till avslutningen, och den huvudsakliga tävlingen för högerextremisten mot vilken arbetarpartiets kandidat kommer ställas mot i valets andra omgång. Den statsvetenskaplige experten säger om ämnet: "för egen del upplevde jag att arbetarpartiets valstrategi var väl framtagen. Det var inte valstrategin som var problemet, problemet var den barbariska högerextremismen som växt sig stor från den 13:e eller 14:e, framförallt sedan juni då den hävdade sig sådan att den uppnått sin idag växande form. Arbetarpartiet måste nu tackla frågan om hur man bäst ska hantera högervindarna. Radikalhögern präglas av en stor ilska, och den närs av Bolsonaros smutskastningskampanj med dess falska nyheter, videor och memes. Att handskas med det, det är det stora dilemmat".

Källa: http://www.laretaguardia.com.ar/2018/10/ultraderecha-en-brasil-lo-mas.html



Publicerad: oktober 2018

Flera: Nyheter



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr. 802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe