Chavism med eller utan Chavez?
LatiCes översättare: Margot Herbertsson
Venezuela (Alainet). Sedan presidenten offentliggjort att han lider av cancer har både hans motståndare och anhängare sysslat med allehanda spekulationer.
Nu när hans sjukdom har visat sig vara mer allvarlig och oroande fortsätter det på samma sätt i en kamp om vem som slutligen tar makten, oppositionen eller chavisterna.
Den internationella pressen följer efter och på det sättet har det som händer i Venezuela, liksom dess ledares hälsotillstånd, utvecklats till en sorts polemik där folkets uppfattningar har reducerats till anekdoter.
"Teorierna" angående landets framtid är många, men man har hittills lyckats dölja att en majoritet säger sig vilja ha kvar det etablerade, med andra ord är chavism utan Chavez ett tema som intern och extern opposition undviker.
Ett annat tema som man gärna spekulerar i, är militärens framtida roll, som samtidigt skulle kunna innebära någon form av militär intervention, eftersom en av de två personer som skulle kunna ersätta Chavez är en före detta chavistmilitär.
Det är här man signalerar att man inte tror att president Chavez kan fortsätta att regera, enligt oppositionen, och man diskuterar också tillämpningen av paragraferna i grundlagen när det gäller att presidenten ska sväras in för en ny regeringsperiod.
Den politiska kampen.- Sedan man diagnosticerat hans cancer, har president Chavez inte dolt sin sjukdom och anpassade sig för att fortsätta i sitt ämbete, men jämvikten blev kort.
Arten av cancer som det gäller och som man inte känner till, utvecklades mycket snabbt, operationerna gjordes allt oftare och de mediciner som används, försvagar patienten.
I Chavez´ fall märktes inte dess effekter och han fortsatte sitt arbete, så som man såg honom i det senaste valet och otvivelaktigt är det som gjort mest intryck på hans anhängare, som såg honom under kampanjen.
Medan Chavezanhängarna ber och uttrycker sitt stöd för ledaren, börjar oppositionen att dra vapen så snabbt att det kan visa sig kontraproduktivt. De uttrycker, med sina blickar riktade mot nyval, att man ska deklarera att presidenten är oförmögen att regera.
Målet är att förhindra att Chavez ska få sitt mandat och detta är det centrala ämnet i den politiska debatten i vilken Justitiekanslern och oppositionen uttalar sig angående tidigare uttalanden av Högsta domstolen.
Justitiekanslern anser att det är "formalism" om Chavez måste svära en ny ed, eftersom "presidenten är redan vald av folkmajoriteten, presidenten är redan edsvuren och det finns en kontinuitet med den nu avslutade perioden".
De oppositionella insisterar på eden, och vet att presidenten inte kan lämna sjukhuset där han är inlagd och därför inte kan uppfylla detta villkor. Andra anser att domarna skulle kunna resa för att eden skulle kunna avläggas.
I den här diskussionen medlade Caracas kardinal och ärkebiskop, enligt vilken: den 10:e i denna månad " kommer man att veta hur det står till med presidenten och det får vi alla hålla oss till" med vilket han sammanfattade oppositionens planer.
Venezuelas Förenade Socialistparti, PSUV, som skapats av Chavez, behåller lugnet, till synes eller helt och hållet, vilket har gjort att man undsluppit de interna motsättningar, som enligt oppositionen förefinns.
Det som man tar upp i dessa medier är, att om man upphäver det senaste valet, skulle det i regeringspartiet framträda två kandidater, den nuvarande vicepresidenten Nicolás Maduro och parlamentets talman, Diosdado Cabello.
Beträffande detta synsätt att Chavez förklaras som tillfälligt frånvarande pga sin sjukdom vilket hindrar honom att sköta sitt arbete, svarade Cabello att det är mycket klart vad som ska göras och tillade "Hoppas att de inte gör fel. Vemod är inte detsamma som svaghet".
Folkets åsikt.- Medan alla inom den politiska sfären har åsikter och till och med föreslår vem som borde bli näste president i det fall att valet annulleras och om Chavez inte kan svära eden, finns det också åsikter i de folkliga lagren.
En ledare för samhällsföreningen i bostadsområdet 25 de Enero (25e januari) sade i en intervju att " Venezuelas folk kommer att fortsätta att ange tonen i denna revolution, även om vi förlorar ledaren". En annan "folket, de förtryckta klasserna, kommer att ta på sig uppdraget" att fortsätta på den av Chavez inslagna vägen och tillade "folket ser Chavez som oövervinnelig, Chavez kommer tillbaka".
En liten kvinna, som via Chavez fick en kiosk att sälja sina varor i, sade "Varje dag ber jag till gud att han inte ska överge mig" och en ung man försäkrade att "min kommendant kommer att återvända snart, med nya krafter, för att återta makten".
Det finns många fler uttalanden med liknande innebörd som gör att det inte kommer att bli lätt att regera för högern som strävar efter att återta makten. Något lättare bör det vara för chavismen, men det är avhängigt av hur man genomför bytet av president.
-------------------* Frida Modak, journalist, var president Salvador Allendes pressekreterare.
Flera artiklar av: Frida Modak