Mexiko är Latinamerikas mest graverande fall av territoriell ojämlikhet: Rimisp
LatiCes översättare: Patrik Stomberg
Trots att fattigdomen i de mexikanska kommunerna minskade med sextio procent mellan 2005 och 2010 utgör landet Latinamerikas mest graverande fall av territoriell ojämlikhet, då det uppvisar "signifikanta ökningar" inom övriga marginaliseringskategorier. Detta uppgav Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural (Rimisp) ("Det Latinamerikanska centret för landsbygdens utveckling") i Latinamerikarapporten om fattigdom och ojämlikhet 2017.
Dokumentet anger att, som en följd av "den tilltagande ojämlikhet som tar form parellellt med den ekonomiska tillväxten", kommuner med hög levandsstandard i landet mixas med dem i vilka innevånarna inte ens räknar med ett minimium av välfärd, generellt i isolerade områden och framför allt i indiansamhällen.
"Genom att aktualisera uppgifterna från några av länderna, samt inkludera Mexiko och Guatemala, kan man synliggöra att de framsteg för jämlikhet som gjorts på senare tid inte har varit tillräckligt entydiga för att man ska kunna tro på att de latinamerikanska länderna och deras områden verkligen går framåt", uppger rapporten.
Bland rapporterna som understryker Mexikos ojämlikhet, publicerade Rimisp att man i några kommuner bokför mindre än en död per hundra tusen som fötts vid liv samtidigt som det finns andra där barndödligheten överstiger etthundra per hundra tusen.
Dessutom finns i över hundra kommuner mindre än en läkare per tusen innevånare och i fler än trettio kommuner överstiger undernäringen hos barn nittiofem procent, kungör rapporten.
Dokumentet tillägger att även ojämlikhet mellan könen kan observeras, då det finns "en grupp kommuner där, i praktiken, kvinnan inte återfinns på den formella arbetsmarknaden". Bara i tre kommuner, av totalt 2 456, finns fler kvinnor än män på arbetsmarknaden.
Slutligen, vad gäller analfabetismen, stack glappet ut via exemplet med kommunen Benito Juárez i Mexico City, där nivån på analfabetism ligger under en procent, medan i kommunen Cochoapa el Grande, en av de fattigaste i La Montaña de Guerrero, kan över 56 procent av befolkningen över fjorton års ålder varken läsa eller skriva.
Flera: Nyheter