Latice - Latinamerika i Centrum

-

Nicaragua: "de döda samtalar inte"

Dánae Vilches
Desinformémosnos

Protester i Nicaragua mot reformen av socialförsäkring
Bild: Protester i Nicaragua mot reformen av socialförsäkring. (Jorge Mejía)

Medan Nicaraguas president, Daniel Ortega, talar om fred i sina TV-tal fortsatte de pro-regeringsstyrkor att massakrera studenter på gatorna. Efter fem dagars protester i det här centralamerikanska landet rapporteras att mer än 25 personer dött, inklusive journalisten Angel Gaona, från staden Bluefields, på Karibiska kusten. Det rapporteras också mer än 60 skadade och att det saknas 40 personer.

Sedan den 17 april har universitetsstuderande, arbetare och pensionärer gått ut på gatorna för att protestera mot reformen av socialförsäkringen, vilket skulle öka både den socialavgiften som företagen betalar och den avgift som arbetstagare betalar, likaså minskar pensionerna för de som redan är pensionärer med 5 %.

Framträdanden

President Daniel Ortega har gjort två offentliga uttalanden på nationell television som förklarar att hans regering vill ha fred och uppmanar företagarna att öppna för dialog. Vid det första uttalandet hänvisade Ortega till demonstranterna som "brottslingar" och sa att de är "unga människor manipulerade av politiska partier som får pengar från USA".

I sitt andra uttalande denna söndag den 22 april meddelade Ortega att socialförsäkringsreformen upphävs och visade upp sig tillsammans med amerikanska och asiatiska affärsmän som sa att de kände sig oroliga för effekterna på investeringsklimatet för landet. Ortega sade att "de ville inte använda polisen" och att "den stora majoriteten av nicaraguaner fördömer dessa händelser och stöder de åtgärder vi vidtar för att återställa ordning och stabilitet, med befolkningens stöd".

Samtidigt fortsätter fortfarande polisen och armén i hela det nationella territoriet att drabba samman med demonstranterna. Ortegas anklagelser avvisas kraftigt av de unga: "Vi är inte brottslingar, att säga att det är det mest absurda och manipulativa. Jag var där med människor från samma front (FSLN). Vi är folket mot förtryck ", sade den unge fackmannen Hermes Cruz. "Ingen av oss är vandaler. Det enda vi gör är att utöva vår rätt att uttrycka oss. Varför ljuger de? "Frågar universitetsstudent Gema Hernández.

Demostrationer

Den första demonstrationen, som planerades som en fredlig sittning, eskalerade snabbt till våld. Medlemmar av polisen tillsammans med Sandinistiska Ungdomar, som fungerar som ett paramilitärt organ för partiet Sandinistiska nationella befrielsefronten, (FSLN), de stal och slog demonstranterna, inklusive oberoende journalister som täckte evenemanget.

"De som stöttar regeringen kom på motorcyklar med rör, pinnar, stenar och machetes för att attackera protesten. Jag lyckades komma undan och gick till UCA (Centralamerikanska universitet) där de också följde oss för att kasta sten på oss. Polisen slå ner också oss, säger Hernández, en 19-årig universitetsstudent.

De offentliga och privata universiteten i landet, en gång bastioner av de regerande FSLN, har varit några av de viktigaste strids tyngdpunkterna. Sedan den 18 april har ungdomarna barrikaderat sig på universitetscampus och bekämpat hårda strider mot polisen och medlemmarna i regeringspartiets chockstyrkor.

Gema, en juriststudent i fjärde året, har deltagit i protesterna från Nationella tekniska högskolan (UNI) och säger att medan polisen attackerade med kulor och tårgas var universitetsstudenterna obeväpnade. "Vi, de unga som är på gatorna, har inte något att försvara oss med, vi har inga vapen, vi hade inget annat än vår röst. Vi var tvungna att kasta stenar, men det är enda, säger hon.

Regeringen har använt kombinerade insatser för att undertrycka protester, med hjälp av brottsbekämpning och medlemmar i partiets ungdomar . Enligt Hermes Cruz är en 24-årig, akademiker som också deltar i universitetsdemonstrationerna, har det som de unga människorna fick konfrontera varit extremt svårt. "Medan polisen hindrade oss med våld och grep flera ungdomar för att få dem att försvinna, tog Sandinistiska ungdomar universitetet och slog eld på ett tomt jordstycke med ogräs som finns där. De förföljde oss, de hade vapen och vi var tvungna att springa till katedralen, säger Cruz.

Det har varit dussintals sammandrabbningar mellan ungdomar och polisen och armén, som har använt högkalibrerade vapen för att avlägsna protesterna.

"Plundring" privata företag och "renaste sanning"

Till den dialog som Ortega sammankallade inbjöds endast Rådet av Privata Företag (COSEP), som hittills hade bibehållit en nära förbindelse med regeringen och etablerat i åratal en korporativistisk modell. Företagskamrarna har emellertid tagit avstånd från regeringen och krävde att upphörande av förtryck mot befolkningen som villkor för att inleda förhandlingarna. Ortega sa i sitt tal på söndag: "Vi får inte ställa villkor för fred."

För sin del avvisar studenterna Ortegas uppmaning till dialog, eftersom de anser att den är uteslutande och utan verkligt engagemang. "Jag är inte motvillig till dialog, men det måste vara sant och inkludera de unga och alla medborgare som man har kört över. Ortega fortsätter att inte nämna de döda i sina tal. Det måste vara den viktigaste punkten, säger Hernández.

Regeringen, som har slagit dövörat till dessa förfrågningar, försökte pressa företagarna och diskreditera de som protesterar. De officiella medierna rapporterade hundratals plundringar i butiker över hela landet och beskyllde demonstranterna för att vara ansvariga. Men genom oberoende medier och sociala nätverk visade medborgarna att de som utför rånen var medlemmar av regeringspartiet, skyddade av polisstyrkor.

Regeringens kommunikationsmodell, som förvaltas av vicepresidenten Rosario Murillo, Ortegas fru, har följt en hård linje av vad de kallar "oförorenad sanning". Regeringsmedierna rapporterar bara till officiella eller källor kopplade till partiet. I sin tur har statliga myndigheter avbrutit tv-sändningar av de få oberoende medierna i landet, inklusive kanalen 100% nyheter och kanal 12.

Journalister över hela landet har lidit attacker och stölder av deras utrustning av grupper som är anslutna till regeringen, inklusive journalisten som mördades med en kula i huvudet i Karibien, samtidigt som han sände live på sin Facebook-sida.

Rörelsen utan ledare och apatiska ungdomar

Det här är första gången under de 11 år som Ortega har varit i makten att ett populärt uppror av denna storhet har ägt rum. Presidenten, som också styrde landet under 1980-talet, blev president 2006 och ändrade diskursen från den hårda socialismen till istället social försoning och allians med de katolska och evangeliska kyrkorna. Genom kontrollen av alla statsmakten annullerade Ortega förbudet mot obestämt omval, vilket återfinns i den politiska konstitutionen. Under 2011 och 2016 förklarade Ortega sig som vinnare av presidentvalet bland allvarliga anklagelser om valbedrägerier.

Oppositionspartier i landet har drabbats av flera splittringar och deras representation har tappat fart de senaste åren. Enligt en undersökning av CID GALLUP identifierar mer än 50% av nicaraguanerna sig som "oberoende", det vill säga de inte sympatiserar med något politiskt parti. Enligt ungdomarna och pulsen av sociala nätverk är den här gruppen den som har gått ut på gatorna.

Bland de tusentals medborgare som protesterat under dessa dagar finns inga synliga ledare, och vanligtvis organiseras de i grupper av vänner, grannar eller klasskamrater, utan skillnad från politisk tendens. "Jag hör inte till något parti men jag var där även med människor från själva FSLN, vi är tillsammans i det här, det här är mer än något parti", säger Cruz.

Protesterna leddes av generationen av ungdomar födda efter 1979 års Sandinistiska folkrevolutionens triumf, och som hade kritiserats hårt för att vara apatiska mot landets sociala problem.

Men i och med demonstrationerna är de placerade i ett nytt scenario. Den katolska kyrkans biträdande biskop, Silvio Báez, har kallat ungdomarna som "landets moraliska reserv". För sin del, har sociologen Elvira Cuadra synliggjort ungdomens roll i Nicaraguas sociala kamp. "De vuxna generationerna klagade ofta över denna förmodade likgiltighet och apati, men överflödet av energi och stridshetande som visas i dessa demonstrationer pekar på att unga människor varken är apatiska, likgiltiga eller oinformerade", skrev Cuadra i en opinionsartikel publicerad i den nationella median Confidencial..

När jag skrev färdigt detta finns demonstranterna fortfarande på gatorna över landet som står inför attack, från polisen armén och de prostatliga chockkrafterna. Samtidigt förblir den "dialog" som Ortega föreslår som ord till vinden, för det finns ingen glimt på regeringens öppnande för att genomföra en öppen diskussion som omfattar ungdomar och andra sektorer i landet. I många av de banderollerna som unga människor tar till protesterna kan man läsa: "De döda samtalar inte."



Publicerad: april 2018

Flera: Nyheter



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr. 802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe