Tvist om presidentomval leder till politisk kris
LatiCes översättare: Erland Kjellén
Paraguay. Våldsamma protester mot förslag om grundlagsreform, godkänt av en grupp senatsmedlemmar, som tillåter presidentomval.
Ett försök av senatorer från regeringspartiet Partido Colorado och vänsterpartiet Frente Guasú att ändra konstitutionen för att tillåta presidentomval ledde till allvarliga uppror och eldsvåda i kongressen i Asunción.
I augusti 2016 hade parlamentet röstat ned ett liknande förslag. Den 28 mars diskuterade senaten regeringsinitiativet att reformera konstitutionen och då ifrågasattes detta starkt av oppositionen. Då ingen överenskommelse nåddes kallades det hastigt till ett möte bakom stängda dörrar där 25 av 45 medlemmar av senaten, men inte dess ordförande, Roberto Acevedo, deltog.
Kongressens regelverk säger att frågan inte kan återupptas för diskussion förrän om ett år, men detta ändrades av lagstiftare från regeringen och Frente Guasú så att de på nytt kan presentera lagförslaget. Den 31 mars träffades de 25 senatsmedlemmarna igen under ett extrainsatt möte där man antog konstitutionstillägget som kommer att tillåta presidenter och vicepresidenter att sitta kvar under en mandatperiod till, oavsett om det är två efterföljande mandatperioder eller ej.
Konstitutionsreformen borde fortfarande godkännas av deputeradekammaren, där Partido Colorado har majoritet, men oppositionspolitikerna menar att man brutit mot reglerna och protesterna har inte låtit vänta på sig.
Ett tusental demonstranter stormade kongressen den 1 april och startade en brand i huvudsalen och orsakade skador. Polisens motaktion resulterade i minst ett dödsfall, hundratals skadade och över 200 anhållna.
Acevedo, från "Äkta Radikal-liberala partiet" (PLRA, Partido Liberal Radical Auténtico) som är emot reformen, vädjade till president Horacio Cartes – som kommer slutföra sin femåriga mandatperiod i augusti 2018 – att han skulle ta tillbaka förslaget, och utfärdade ett utlåtande där han manade befolkningen "till att behålla lugnet och att inte låta sig dras med av de som sedan månader tillbaka uppmanat till våld och blodsspillan. Branden i kongressen visar att det finns en grupp av paraguayaner inom politiken och massmedia som inte skyr några som helst medel för att uppnå målet med att förstöra demokratin."
Konstitutionen från 1992 förbjöd obegränsade omval som tidigare hade varit tillåtet enligt 1967 års konstitution. Den nuvarande konstitutionen säger att "presidenten och vicepresidenten innehar sina positioner under en mandatperiod om fem år som inte kan förlängas, från och med den 15 augusti efter valet. De kan inte under några som helst omständigheter bli omvalda".
Osämja mellan partierna
President Cartes kallade den 5 april till diskussion med delar av oppositionen, där ärkebiskopen från Asunción, Edmundo Valenzuela medlade. På grund av regeringens vägran att ta tillbaka lagförslaget lämnade Acevedo mötet. Den enda överenskommelse man nådde var att så länge förhandlingarna pågår så ska inte deputeradekammaren diskutera konstitutionsändringen.
Presidentomvalet har skapat splittringar inom Partido Colorado och PLRA, och även inom Frente Guasú som har fem medlemmar i senaten inklusive expresidenten Fernando Lugo. Han ledde 2008 koalitionen Alianza Patriótica para el Cambio (Den patriotiska alliansen för förändring) där även PLRA deltog. Denna allians satte stopp för Partido Colorados 61 år långa styre. Lugo blev avsatt den 22 juni 2012 genom en "Expresstatskupp" efter mindre än 14 månader av mandatperioden av det högerstyrda parlamentet, där Partido Colorado och självaste PLRA deltog.
Hugo Richer, medlem av senaten från Frente Guasú, uttryckte att hans parti "absolut inte vill ha någonting" med partiet Colorado att göra förutom att godkänna reformen som tillåter Lugo att kandidera i valet nästa år.
En del av PLRA, å sin sida, ansåg att ändringen av kongressens regelverk för att tillåta omval "är en ren och skär statskupp".
Cartes sade att han inte skulle försöka bli omvald och nu gör han raka motsatsen. På så vis sprider sig den juridiska osäkerheten till alla delar av samhället, särskilt till näringslivet", säger den liberale senatsmedlemmen Luis Alberto Wagner.
Amerigo Incalcaterra, Sydamerikas representant i FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, krävde att man skulle undersöka dödsfallet av Rodrigo Quintana, 25-årig oppositionspolitiker som dog efter att ha blivit skjuten med gummikula av polisen när de bröt sig in PLRA:s högkvarter där flera medlemmar åter träffades.
Poliskommissarien Tomás Paredes Palma bekräftade under en radiointervju att "vi inte använder vapen, vi anhåller bara personer och för dem till häktet". Cartes beslutade att avsätta inrikesministern Miguel Tadeo Rojas och polischefen Críspulo Sotelo "med tanke på den senaste tidens händelser på säkerhetsområdet och uppmanar om folket att vara extra försiktiga för att undvika polisens övervåld".
Flera artiklar av: Comunicaciones Aliadas