De avskyvärda arméförbanden
El Quinto Patio
LatiCes översättare: Hanna Rosendahl
Den politiska stormen som utlösts i Guatemala inleder ett mörkt kapitel i det centralamerikanska landets historia.
Guatemalas president släppte militären fri på gatorna, sammankallade polisstyrkor landet över och posterade dem runt sitt residens - en öppet förtryckande manöver som tog vid under nationaldagsfirandet. Draget följdes av en order att bakgrundskontrollera alla landets invånare, även barnen. En av det centralamerikanska landets traditioner, att uppmärksamma undertecknandet av självständighetsförklaringen, utspelar sig på centraltorget och avslutas med en Te Deum i stadens katedral. Där samlas myndigheter, diplomater och individer från alla samhällsskikt. I år stängdes torgen av med hjälp av metallstängsel. Bakom dem stod kravallpoliser beväpnade till tänderna.
Bilderna av myndighetsanställda rotandes genom hoppfulla småbarns ryggsäckar gav omvärlden ytterligare en inblick i Morales (Guatemalas presidents, övers. anm.) pinsamma beslutsfattande. Scenen konstruerades för att framkalla en ögonblicksreaktion av avsky hos invånarna, en scen som skulle komma att påminna om myndigheternas maktmissbruk under den spanska statskuppen. Och även om det som iscensattes inte fick väntade påföljder, utlöstes ändå en reaktion. I andra städer blossade protester upp och i huvudstaden gjorde sig det statliga universitetets studenter höras. Under den obligatoriskt påföljande diskursen - i gemensamma utrymmen och med en öppet diktatorisk underton - manifesterade studenterna på torget sitt missnöje skrikandes slagord och krävandes presidents avgång. Icke desto mindre är det guatemalanska samhället uppdelat. Arvet från kolonialtiden - den ideologiska avgrunden - vilar som ett grått moln över nationens framtid. Det kan förefalla perverst, som att arvet är en dominant strategi till förmån för makthavarna, samt deras politiska och ekonomiska kontroll.
Presidenten Morales tror att denna uppdelning guatemalanerna emellan ska rädda honom; han är på grund av den uppsjö militärer och adepter som agerar hans rådgivare övertygad om att han genom presidentämbetet, med alla privilegier det medför, ska kunna behålla kontroll över landet. Hans nedsättande attityd gentemot landets invånare är obeskrivlig och med tanke på hans begränsade intellekt, är det troligt att även detta är ett resultat av svindel. Han har nått en position ingen annan haft det minsta tillgång till. Efter att ha uppmålat en sådan dyster bild av dagens situation kan man inte undgå att fråga sig: Hur är det möjligt att delar av landet kan försvara presidenten trots ovannämnda bevis på hans maktmissbruk? Är det kanske en förlust av tro på det demokratiska systemet? Eller är det möjligen för att man vill skydda de privilegier som man erhållit tack vare Morales inflytande?
Utan tvekan finns ett rågat mått av det senare, men det är också viktigt att ha i åtanke de kopplingar som finns mellan maktfaktorer och invånare vars högsta önskan är att tillhöra en elit. En önskan man är villig att visa presidenten sitt stöd för. Klättringen uppför den sociala stegen blir därigenom en ögonbindel, ett sätt att undgå att upptäcka det uppenbara. För sanningen brukar resultera i obehag och dåligt samvete.
Summa summarum, orsakar manipulationen av de största mediekanalerna illusionen att allt är som det ska. Manipulationen möjliggörs av mexikanen Ángel González (ägare till och ansvarig för såväl TV- som radiodistribution) kopplingar till regeringen. Och drabbas, det gör de som bor längst från storstäderna, de som är fattigast.
Guatemala och dess demokrati är i fara. Invånarnas öde hotas av presidentens avskyvärda militärförbund, en president som är oförmögen att förstå konsekvenserna av sina handlingar och som är fast besluten att behålla sin absoluta makt.
Presidentens militärjunta bär oss allt närmare en diktatur.
www.carolinavasquezaraya.com
elquintopatio@gmail.com
Flera: Nyheter