Latice - Latinamerika i Centrum

-

Brasilien kan stoppa högerns offensiv i Latinamerika

Emir Sader *
Alai Amlatina
LatiCes översättare: Hugo Klappenbach

Efter anti neoliberala regeringarnas boom i Latinamerika har högern återtagit initiativen och har fört ett starkt motanfall för att återställa neoliberalismen. Det började med oppositionens våldsamheter mot Nicolas Maduros regering i Venezuela och dess internationella isoleringskampanj. Det har fortsatt med Mauricio Macris valseger i Argentina. Sen blev det kuppen som avsatte Dilma Roussef i Brasilien. Vidare tog sig uttryck i form av Evo Morales nederlag i folkomröstningen där han ville få folkets klartecken för att ytterligare en gång vara kandidat till presidentposten i Bolivia och det har kompletterats med Ecuadors Lenin Morenos kovändning sen han blev president som vänsterns kandidat och Rafaels Correas stöd, till att bli förespråkare för den konservativa återställningen längs kontinenten.

Detta år var avgörande för Latinamerikas framtid särskilt när det gäller valen i två länder av vikt i regionen, nämligen Mexiko och Brasilien. Det blev valseger för vänstern i Mexiko när Lopez Obrador blev president, men samtidigt kan landet bli isolerat och en förändring i regionen utebli, beroende på vad som händer med valet i Brasilien.

Kuppen i 2016 var en vändpunkt i den konservativa svängen när den tillade ännu en högerregering efter vänsterns nederlag i Argentina och på så sett bryta axeln som var stöd till den latinamerikanska integrationsprocessen. Sen dess har båda regeringarna varit referenspunkt för det nya politiska läget, med övervägande högerregeringar i det latinamerikanska landskapet.

Det ä utifrån en sådan situation som man ska väga in betydelsen av valet i Brasilien för Latinamerika och världen. I det fallet högern lyckas med att sitta kvar, återigen genom missledning och institutionell våld, skulle högersvängen befästas och bli en långvarig process. Om däremot, som allt tyder på, lyckas vänstern med att komma tillbaka som regering, skulle maktbalansen ändras igen med Mexikos och Brasiliens regeringar i spetsen för återtagandet av den kontinentala integrationsprocessen.

Vänsterns sannolika valseger i Brasilien, förutom den enorma betydelsen i själva landet eftersom den skulle agera som en broms för den mest brutala högeroffensiven, skulle även betyda att den konservativa motoffensiven skulle ha stoppats i Latinamerika om det samtidigt påbörjas en process av nationell återuppbyggnad utifrån ett anti neoliberalt program.

Det samlade resultatet av dessa val (Mexiko, Brasilien) skulle, trots valsegern för högern i Chile och Colombia, innebära en återgång till anti neoliberala regeringar. Om vänsters seger i Brasilien blir verklighet kommer Lula att bli kontinentens och även hela vänsterns mest betydande ledare som axlar igen rollen av strategiskt ledarskap för vänstern i världen.

Brasilien kommer även att inta på nytt sin roll i BRICS, det organiserade samarbete mellan Brasilien, Ryssland, Indien, Kina (China på engelska) och Sydafrika, genom att främja Latinamerikas återhämtningsprocesser när det gäller integration inom ramarna för projektet vars syfte är att skapa en ny världsordning.

Macris regerings dånande misslyckande försvårar oerhört mycket hans eventuella omval 2019 trots att det inte är tydligt vem som skulle kunna bli kandidat för oppositionen. I Bolivia är Evo Morales favoritkandidat till omval trots att han står nu inför större svårigheter än förra valet. Samma sak skulle kunna hända i Uruguay oavsett vem som blir Frente Amplios kandidat.

Hur som helst en eventuell seger för vänstern i Brasilien, ihop med segern i Mexiko, skulle säkert påverka resten av kontinenten och flera länders öde. Det skulle möjliggöra att demonteringen av integrationsprocessen som slår hårt mot MERCOSUR, tullunionen mellan Argentina, Brasilien, Paraguay, Uruguay och Venezuela, UNASUR, tolv sydamerikanska länders ekonomiska union, och CELAC, regional allians inom handel och annat samarbete mellan 32 latinamerikanska länder, skulle bromsas och skulle även kunna ge ny impuls och bredd till dessa processer.

* Emir Sader, brasiliansk sociolog och statsvetare. Samordnare på Laboratorium för Statspolitik på Rio de Janeiros Universitet.



Publicerad: september 2018

Flera: Nyheter



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr. 802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe