Kommer de mänskliga rättigheterna att överleva i Rex Tillersons tidevarv?
Honduras. Som aldrig förr står Latinamerika under den ultrakonservativa maktelitens attack, som sveper över kontinenten och tvingar fram regeringar som slaviskt följer dess ekonomiska agenda, med USA:s godkännande.
Rex Tillerson, USA:s utrikespolitiska tsaren, f d ordförande på oljebolaget EXXON under tio år och nuvarande Statssekreterare, gav Monroes Doktrin en nystart i ett tal på Texas Universitetet, precis ett år efter att han tillträde posten.
Talet bekräftade det som vi alla redan visste. Trumpadministrationen, till skillnad mot föregående regeringar som höll masken angående deras intresse för de mänskliga rättigheterna och dess tillämpning, tog sig av den och visade sin kolonialistiska syn på Latinamerika.
Sen Trump blev president har relationerna med Latinamerika varit turbulenspräglade. De har kännetecknats av en tyrannisk ton och rasistiska utfall. Han gick ut till val med löfte om att bygga en mur längs gränsen mellan USA och Mexiko utöver det att häva gällande frihandelsavtalet mellan länderna i fråga.
"Amerika för amerikanerna" sammanfattar väl kärnan i Monroes Doktrin som skapades år 1823 av John Quincy Adams under James Monroes administration.
År 1880 antog USA Följdsatsen Rutherford Hayes som lyder: "För att undvika utom kontinentala imperialismens inblandning i Amerika bör USA ha exklusiv kontroll över varje interoceanic kanal som kan byggas".
År 1904, USA:s dåvarande president Theodor Roosevelt gav ut "Följdsatsen från 1904" känd som Följdsatsen Roosevelt som fastställde att om ett europeiskt land hotade eller äventyrade USA:s medborgares eller företags rättigheter, var USA:s regering tvungen att ingripa i det landets angelägenheter i syfte att återskapa ordning. Beslutet togs efter det att tyska flottan belägrade och besköt Maracaibos hamn i Venezuela p g a det landets skuld gentemot Tyskland. Följdsatsen blev också känd som Klubbans politik (Big Stick) där dessutom fastställdes att USA var tvunget att ingripa i "ordningsrubbade" länder för att återställa rättsordningen. År 1928 gav USA Memorandum Clark, författade av Calvin Coolidge, i vilket iblandningen i latinamerikanska länders angelägenheter inkluderade användningen av militära styrkor.
Avsiktet att återbringa Monroes Doktrin som en av de centrala axlarna i USA:s utrikespolitik i det XXI seklet blev uppenbart i Rex Tillersons tal. Förutom talets neo koloniala ton, gjordes en tydlig skillnad mellan "demokratin" hos länder som fogar sig efter Trumps mandat och länder som påstås vara oppositionella till det. När en av åhörarna till talet kritiserade Tillerson apropå Honduras fall svarade han att det inte gick att jämföra valprocessen som genomfördes i Honduras med den pågående valprocessen i Venezuela. De liknar inte varandra.
Det är intressant att höra Tillerson lyfta Honduras som ett exempel i demokrati när samtidigt en studie genomfört av Carnegie Endowment for International Peace (Fundación Carnegie para la Paz Internacional) klassar landet i fråga som en bordell och flera elitpolitiker och anhöriga till dem radar upp sig inför USA:s domstolar, anklagade för delaktighet i narkotikahandeln. Även polisen anklagas för att agera som lönnmördare och vara delaktiga i droghandeln. Under de senaste 8 åren har mer än 400 massaker ägt rum i landet och antalet mördade personer uppgår till drygt 50.000.
Stora delar av honduranska folket upplever att de lever i en stat som är genomrutten snarare än fallerande, i vilken nekropolitiken har uppnått institutionsstatus. Vardagsmårdrömens ingredienser är terrorn och frånvaron av en rättsstat.
När nu är det 2 år sen vår syster Berta Cáceres mördades av bl a en instruktör inom Militärpolisen och högt uppsatta tjänstemän inom energibolaget DESA känns det avlägset att rättvisa ska skipas.
Staten undandrar sig för att anklaga förövarna för mord, bland vilka finns det bankirer och statliga tjänstemän.
Faktumet att sen år 2010 har drygt 120 miljöaktivister mördats i landet. Detta tyder på det inte så tysta kriget som regeringens parti för mot Honduras folk. De har plundrat landet och angripit och kapat institutionerna så de undviker att ställas inför rätta för sina gärningar.
I Tillersons tal vid universitetets Alma Mater (Instututionens årliga tillkomstsfirande) som ägde rum strax innan han skulle påbörja sitt första besök till Latinamerika blev det tydligt att i Trump-Tillersons tidevarv har den mänskliga rättigheternas politik som lanserades av f d president Carter fått ge vika för imperiets ekonomiska intressen. På så sätt har högermänniskor fått sista ordet om de mänskliga rättigheterna.
* Organización Fraternal Negra Hondureña OFRANEH (Honduranka Svartas Broderskap Organisation)
Flera: Nyheter