Latice - Latinamerika i Centrum

-

För första gången rapporteras till CIDH om HBT-personers situation i Mexiko

Desinformémosnos
LatiCes översättare: Ulla Petré Cañadas

Lesbiska, homosexuella, bisexuella och transsexuella (HBT) samhället i Mexiko

För första gången deltar civila organisationer i en konferens anordnad av Comisión Interamericana de Derechos Humanos, CIDH (Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter) för att informera om den situation som människor i samhället upplever som är lesbiska, homosexuella, bisexuella och transsexuella (HBT) i Mexiko.

Följande personer deltog i hörsal 163 under CIDH:s extrainsatta program i torsdags i Lima, Peru: José Luis Gutiérrez Román från organisationen Asistencia Legal por los Derechos Humanos, ASILEGAL (Rättshjälp för mänskliga rättigheter),Fátima Gamboa Estrella från EQUIS Justicia para las Mujeres (EQUIS Rättvisa för kvinnor), Jessica Marjane från Red de Juventudes Trans (Nätverket för transungdomar), Laura Hernández, samordnare för Consultorio Virtual de Derechos Humanos y Servicios Legales, Letra S (Virtuell mottagning för mänskliga rättigheter och juridiska tjänster, för personer med hiv/aids), samt Óscar Ramírez Siordia, som på felaktiga grunder dömdes till fem års frihetsberövande för mordet på sin partner.

Under mötet beskriver HBT-personer situationen gällande mänskliga rättigheter i Mexiko. Landet ligger näst sist bland världens länder, endast följt av Brasilien, vad gäller antalet mord begångna på grund av fördomar mot människors könsidentitet eller konstuttryck. Brotten utreds antingen inte alls eller blir föremål för undermåliga undersökningar styrda av stereotyper och fördomar.

Mellan januari 2014 och december 2016 mördades 202 HBTI-personer, eller personer som antogs tillhöra den gruppen, i Mexiko. Morden antas ha skett på grund av offrens sexuella läggning, könsidentitet eller konstuttryck. Siffran motsvarar i genomsnitt 67 mord per år, eller omkring sex mord i månaden.

Av de sammanlagt rapporterade dödsfallen gäller 108 transkvinnor (transpersoner, dvs transvestiter, intergender och transsexuella), 93 homosexuella män, och ett gällande lesbiska kvinnor. Enligt Letra S var det 2016 första gången som antalet mördade transkvinnor översteg antalet mördade homosexuella män.

Enligt FN:s Specialrapportör för tortyr och annan grym, inhuman och kränkande behandling och lidande visar i sin redogörelse för 2014 att det könsrelaterade våldet som genomsyrar Mexiko innebär att framför allt personer som är lesbiska, homosexuella, bisexuella och transsexuella, liksom personer som inte känns vid sin könstillhörighet, är särskilt utsatta för tortyr.

Beträffande transsexuella kvinnors försvinnanden har Centro de Apoyo a las Identidades Trans (Stödcenter för transidentiteter) baserat på lokala medier dokumenterat 9 fall: 2 under 2017, 4 under 2016, ett år 2015, ett år 2013 och ytterligare ett fall 2010. Bara i två av fallen har de dödas kroppar återfunnits och fram till dags dato finns det ingen information om att myndigheterna skulle ha genomfört några undersökningar.

Våldet mot lesbiska och bisexuella kvinnor tar sig bland annat uttryck i psykologiskt, fysiskt och sexuellt våld samt inkräktande på kvinnornas ekonomiska situation och tillgångar, vilket har sin förklaring i de stereotypa uppfattningar som lever kvar och förs vidare.

Till detta ska läggas det våld som riktas mot personer som försvarar HBTI-rättigheter, eftersom enbart 2 % av alla anmälda brott har blivit uppklarade medan resterande 98 % inte ens varit föremål för någon förundersökning.

Det är viktigt att framhålla, att det både saknas ett register med uppgifter gällande hatbrotten och ett allmänt register över HBT-personer, som skulle göra det möjligt att utarbeta anpassade och effektiva politiska åtgärder och därigenom möta de särskilda behov som den här gruppen har.

Vid konferensen riktades därför en begäran till CDIH att bevaka situationen gällande de mänskliga rättigheterna för HBT-personer i Mexiko, besöka landet för att undersöka på vilka sätt den här folkgruppens mänskliga rättigheter åsidosätts/skadas och att framställa en begäran till den mexikanska staten att inom en månad reagera på de problem som tagits upp.

Till den mexikanska staten lämnas bland annat en begäran om att ett nationellt register över hatbrott upprättas, som skulle ge information om omständigheterna kring de mord på HBT-personer som har ägt rum och vilken juridisk status som gäller för utredningarna, överväga och budgetera för åtgärder gällande könsmångfald inom Plan Nacional de Desarrollo (Nationella utvecklingsplanen) för att uppnå Agenda 2030, typgodkännande av olika straff inom den federala lagstiftningen som kan tillämpas på mord på HBT-personer i överensstämmelse med de kriterier som den Interamerikanska Kommissionen har givit ut, till exempel erkännandet av rättigheten för samkönade äktenskap på lokal och nationell nivå.

Med hälsningar från

Asistencia Legal por los Derechos Humanos (ASILEGAL)
Balance
Centro de Apoyo a las Identidades Trans
Clóset de Sor Juana
Equis Justicia para las Mujeres
Fundación Arcoiris
Las Reinas Chulas Cabaret y Derechos Humanos, A.C
Letra S. Sida cultura y vida cotidiana
México Igualitario
Red de Juventudes Trans, México
Sin Fronteras IAP



Publicerad: juli 2017

Flera artiklar av: Desinformémonos



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe