Latice - Latinamerika i Centrum

-

Kuczynski efter sitt första år i regeringsställning utan vare sig mot- eller medgångar

Cecilia Remón
Noticias Aliadas
LatiCes översättare: Ulla Cañada Petré

President Kuczynski
: President Kuczynski prioterar en nyliberal ekonomi och överger den utlovade sociala revolutionen. / Republikens president i Peru.

Peru. Det teknokratiska styret visar svaghet när det konfronteras av oppositionen.

Den 28 juli hade president Pedro Pablo Kuczynski avverkat sitt första år i regeringsställning, utan att ha särskilt mycket att visa upp. Korruption, ekonomisk lågkonjunktur, sociala motsättningar och en fientligt stämd kongress är vad det kostat honom. Hans popularitet har fallit från 61% vid presidenttillträdet till nuvarande 32 %.

"Vårt första år vid makten mötte flera oförutsedda motgångar som t ex Lava Jato och "El Niño costero" (väderfenomenet El Niño i landets kustregioner). Kanske underskattade jag den enorma ansträngning som skulle krävas för att under dessa omständigheter få ny fart på den ekonomiska tillväxten. Jag beklagar om det är så. Jag kunde inte föreställa mig att det bara på några månader skulle kunna äga rum två så allvarliga händelser, som det inte var möjligt att få kontroll över med en gång" sade Kuczynski under sitt tal till nationen.

"Lava Jato-skandalen i Brasilien fick ytterst allvarliga konsekvenser för vårt land. För att bekämpa vågen av korruption blev vi tvungna att avsluta viktiga avtal, som genererat tusentals arbetstillfällen. Betalningsflödena till olika entreprenörer ställdes in. Men, det var av största vikt att visa, att vi här i Peru vidtog omedelbara och kraftfulla åtgärder mot korruptionen. Våra åtgärder har vunnit erkännande i andra delar av världen och har betraktats som ett föredöme för den latinamerikanska regionen. Samtidigt drabbades vi av den s.k. "El Niño Costero" som åstadkom oerhörda skador, framför allt vid kusten i norr men också i bergsområdena", tillade han.

Lava Jato handlar om brasilianska byggbolag som t ex Odebrecht och OAS, vilka sedan 2001 betalat ut miljoner i mutor till höga tjänstemän för deras godkännande av jätteprojekt i Peru. Enligt uttalanden från premiärminister Fernando Zavala har Lava Jato lett till en 2%-ig minskning av landets BNP, men varken denna händelse eller "El Niño Costero", med en onormal uppvärmning av havsvattnen vid landets Stilla Havs-kust som under perioden januari-april ledde till intensiva regn, översvämningar och jordskred i halva landet, förklarar den ekonomiska krissituationen eller regeringens handlingsförlamning.

Enligt prognoser gjorda la Comisión Económica para América Latina y el Caribe, CEPAL (Ekonomiska kommissionen för Latinamerika och Karibien, ECLAC) kommer BNP-tillväxten i år att bli 2,5 %. Trots att Arbetsdepartementet har aviserat att målet för året är att skapa 240 000 arbetstillfällen, menar flera ekonomer att den siffran är bristfällig, eftersom det krävs en ekonomisk tillväxt på åtminstone 4% för att åstadkomma 300 000 seriösa arbetstillfällen.

Ekonomen Pedro Franke påpekade för dagstidningen La República att "om det inte satsas på de sektorer som framför allt skapar arbetstillfällen, såsom turism, jordbruk och industri, kommer de resultaten inte att kunna uppnås. Bara under det första året fick inbromsningen av offentliga investeringar att hålla industrin tillbaka och avstå från att anställa folk i någon större utsträckning. Målsättningen är bra, men de politiska åtgärderna är dåliga."

Men det som framför allt drog uppmärksamheten till sig i Kuzcynskis tal var det som förtegs, som glömdes bort, luckorna i hans anförande. Landets olika ursprungsbefolkningar, miljön, anständiga arbeten, rätt till hälsa, god utbildning och de sociala motsättningarna nämndes över huvud taget inte.

Varken revolution eller social

Vid sitt tillträde till posten som president den 28 juli försäkrade Kuczynski, efter sin knappa valseger, att han ville åstadkomma "en social revolution för landet. Min strävan är att Peru inom fem år ska vara ett modernt land - mer rättvist, mer jämlikt och mer solidariskt".

"Vad innebär det att vara ett modernt land? Det betyder att klyftorna mellan de fattigaste och de rikaste minskas genom att inkomsterna för de fattigaste ökar", sa Kuczynski.

Ett år senare har den sociala revolutionen fortfarande inte tagit form. Kuczynski har varit tvungen att konfrontera en fientlig kongress med dess förkrossande majoritet av Fujimori-anhängare, som innehar 73 av 130 platser, vars enda mål är att hämnas på den som besegrade den enligt deras förmenande självklare ledare Keiko Fujimori. Men, i själva verket har "guldlaget", som Kuczynski kallade sin regering, inte visat sig regeringsdugligt.

Flertalet av Kuczynskis ministrar är teknokrater hämtade från den privata sektorn. Några har tidigare erfarenheter från den statliga sfären men saknar helt politisk förmåga. Målet för Kuczynski och Zavala är att hålla fast vid den ekonomiska nyliberalismen, men de förutsåg aldrig Fujimori-anhängarnas iver att lägga hinder i vägen för regeringen som försvarar den ekonomiska modell som tillämpats sedan 1990-talet av Alberto Fujimori (1990-2000) och därefter av de regeringar som leddes av Alejandro Toledo (2001-2006), Alan García (2006-2011) och Ollanta Humala (2011-2016).

Den Fujimori-trogna majoriteten i kongressen, företrädd av Fuerza Popular, kritiserade två ministrar, utbildningsminister Jaime Saavedra Chanduví från Humalas regering och Ekonomi- och finansminister Alfredo Thorne, och tvingade vicepresident Martín Vizcarra att avsäga sig portföljen som Transport- och kommunikationsdepartementet.

För att hindra Fujimori-anhängarna från att fortsätta hindra regeringens fortsatta arbete, erbjöd Kuczynski och Zavala dem viktiga offentliga ämbeten, bland annat ledningen för Banco Central de Reserva, BCRP, Centralbanken, Revisionsmyndigheten och olika kontrollorgan.

Oppositionen strök dessutom i flera lagförslag varje omnämnande av könsperspektiv, sexuell läggning, könsidentitet, mänskliga rättigheter och interkulturalism.

Mellan Lava Jato och Fujimori-rörelsen

Lava Jato-skandalen har åstadkommit enorm skada på det politiska landskapet. De tre senaste presidenterna sedan 2001 är föremål för utredningar i samband med det fallet. Toledo, som bor i USA, har begärts utlämnad anklagad för att under sin mandattid ha tagit emot mutor i miljonklassen från det brasilianska byggföretaget Odebrecht. Humala, och dennes hustru Nadine Heredia, sitter häktade medan de utreds för att ha tagit emot pengar från Venezuelas regering i samband med presidentkampanjen 2006 och från Odebrecht vid 2011 års kampanj. Alan García, bosatt i Spanien, har för närvarande undgått att häktas tack vare den kontroll som Partido Apritsa har över rättsväsendet och åklagarmyndigheten.

Förklaringen till den fortsatta pressen på Toledo och Humala ligger i den känsliga situation som de båda befinner sig i. Toledo har inte längre något parti som stöttar honom och Humala, som var president för bara ett år sedan, har ingen som försvarar sig. Åklagarsidan, under hårt tryck från media och i sin iver att kunna visa upp några framgångar, har beslutat sig för att sätta åt de som har sämst utsikter att försvara sig.

Inte heller Kuczynski har undgått utredningar i fallet Lava Jato på grund av sin medverkan i Toledos regering. Han var premiärminister och ekonomiminister vid den tidpunkt då Brasilien tog initiativet till den interoceaniska motorvägen, som skulle byggas av Odebrecht för att länka samman Stilla Havet med Atlanten. Det enda som vägprojektet till slut åstadkommit är att få den illegala gruvnäringen att växa i Madre de Dios-regionen, mellan den brasilianska delstaten Acre och det bolivianska departementet Pando, vilket lett till att stora områden av regnskog i Amazonas förstörts.

Regeringen Kuczynskis kommande fyra år kommer att kännetecknas av stridigheterna mot de Fujimori-trogna. En av de mest omstridda punkterna handlar om en eventuell benådning av Alberto Fujimori, som sedan 2007 avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för korruption och brott mot mänskliga rättigheter.

Strax före den 28 juli spreds ihållande rykten om att Kuczynski skulle godkänna en benådning av Fujimori av humanitära skäl. Keiko Fujimori försäkrar att hon kämpar för sin fars frihet därför att han är oskyldig till de brott han har dömts för. Hon är däremot inte beredd att gå med på en benådning från presidentens sida, eftersom en sådan skulle innebära ett accepterande av skuld och leda till att Alberto Fujimori lämnade fängelset med möjlighet att återvända till den politiska scenen och ledningen för partiet.



Publicerad: augusti 2017

Flera artiklar av: Noticias Aliadas



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr.802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe