Latice - Latinamerika i Centrum

-

Fascismens väg

Carolina Vásquez Araya
El Quinto Patio
LatiCes översättare: Jessica Martebo

En rörelse som väckts ur det latenta med förmåga att förstöra all medmänsklighet. Europa, USA och nu även Latinamerika lever i skuggan av en av de mest destruktiva rörelserna i mänsklighetens historia. Den återupplivade fascismen orsakar förödelse med varje försök att humanisera staters politik; gnager på samhälles egen själ och skapar en våg av motstånd mot allt som uppfattas som "annorlunda" och segregerar de fattigaste grupperna som om allt som är dåligt i världen vore deras fel.

I denna miljö av förakt och repression mot människor av skäl relaterade till etnicitet, religion, socioekonomisk tillhörighet, eller enbart de som pratar ett annat språk, är de chockens kroppar - uniformerade eller legosoldater - de som realiserar uppgiften att informera om vilka som är spelets regler. Det är på grund av dessa diskriminerande och rasistiska regler som flickor, pojkar, män och kvinnor i Centralamerikas norra triangel utsätts för förföljelser, kränkningar, tortyr och död, endast på grund av deras djärvhet att ha vågat korsa gränser som förhoppningsvis skulle ge dem möjligheten till bättre livsvillkor. Det var på det sättet som en ungdom på knappt 20 år - Claudia Patricia Gómez González - förlorade livet genom ett skott i huvudet utfärdat av en gränsvakt då hon trädde över gränsen till amerikansk mark. Claudia Patricia mötte döden genom mandat från imperiets eget huvud, från det ögonblick då presidenten i världens mäktigaste land åtog sig uppdraget att "städa" sitt territorium från "latinos" och alla slags "oönskade" utlänningar för sina planer att införa en fascistliknande regering.

Uppenbarligen okunnig om sin egen historia har denna president, med en värdig uthållighet av bättre orsaker, åtagit sig att omvandla det amerikanska samhället till en slags modell av sitt eget samhällskoncept där mångfalden inte har någon plats.

Claudia Patricia passade inte in i den acceptabla profilen för USA:s immigrationslagar. Inte heller passade hon in i målgrupperna för utveckling i sitt hemland, Guatemala, där hon inte hade möjlighet att få tillgång till en utbildning av kvalitet som skulle tillåtit henne att ta sig någonstans i livet. Hade hon haft det, hade hon troligtvis fortfarande varit vid liv. I hennes by, San Juan Ostuncalco, som ofta är fallet på landsbygden i Guatemala, är de statliga tjänsterna bristfälliga; befolkningen saknar dricksvatten, latriner och tillräcklig utbildning för en växande befolkning, med oacceptabla nivåer av fattigdom och övergivenhet.

Precis som att hon inte var inräknad i sin regerings planer, var inte heller de tusentals barn och ungdomar som emigrerat från dessa områden, de som varit fängslade i en kedja av fasor sedan födseln och ivriga att en väg till framtiden, de kastar sig ut i ett absurt äventyr. I denna oändliga parad mot överflödigheternas land är det få som når fram till sitt mål. Många fastnar på vägen, utsatta för de mest fruktansvärda handlingarna av kriminella organisationer som- med medverkan från myndigheterna i alla de berörda länderna - bedriver en mycket gynnsam verksamhet i form av människohandel. Andra faller helt enkelt offer för sin egen skörhet och blir kvarliggandes i öknen, drunknar i floderna längs en resa inför vilken de aldrig förberetts eller dödade av en kula - en handling som aldrig registrerats för att rapportera om.

På denna sida av kontinenten gråter hennes familj över henne och civilsamhället kokar av ren ilska över denna absurt blodiga handling. Myndigheterna är däremot för upptagna med att bekämpa 'Cicig' för att uppmärksamma denna "isolerade händelse".

Claudia Patricia dömdes av sin fattigdom, sitt land och den återupplivade fascismen.

elquintopatio@gmail.com
www.carolinavasquezaraya.com



Publicerad: juni 2018

Flera: Nyheter



  • LatiCe är en ideell förening med org. nr. 802440-4512 |
  • © 2008 LatiCe